Chce také záruku, že s budovou bude naloženo v souladu s veřejným zájmem. ŘLP, které prodalo dům v dražbě soukromému objektu, ale tvrdí, že jinou možnost prodeje nemělo.

Univerzita, která má na Smetanově nábřeží fakultu sociálních věd, napsala ministrovi dopravy Antonínu Prachařovi (ANO), že by chtěla budovu koupit spolu s Akademií múzických umění. Nabídly cenu určenou znaleckým posudkem s tím, že budovu opraví a budou využívat pro výuku.

„Správce nemovitosti, státní podnik Řízení letového provozu České republiky, se přes možnosti jiných řešení rozhodl ji prodat v dražbě, které se UK kvůli zákonným omezením nemůže účastnit. Dům tak získává neznámý soukromý investor prakticky za tutéž cenu, kterou nabízela UK," uvedl senát univerzity. „Uvedenou situaci akademický senát UK vnímá tak, že stát prostřednictvím ŘLP dokázal najít cestu, jak státní majetek neprodat veřejné instituci, která o něj měla zájem, ale za tutéž cenu jej poslat do soukromých rukou," dodal. Obává se také, aby nebyla budova stržena.

Dva zájemci

ŘLP ale na svém webu kritiku akademiků odmítlo. „Vzhledem k tomu, ze přímý prodej majetku státního podniku platná legislativa neumožňuje, musel podnik v souladu s principem péče řádného hospodáře využit nejtransparentnější způsob elektronické aukce," uvedlo ŘLP.

Dům se tento týden prodal v aukci za 210,1 milionu korun. Dražby se zúčastnili dva zájemci a cena se proti znaleckému odhadu zvýšila zhruba o sto tisíc korun. ŘLP do uzavření smluv nechce jméno kupujícího uvést.

Ministerstvo dopravy jako nadřízený orgán ŘLP zatím v této věci definitivní stanovisko nezaujalo. Ministr dopravy bude se tímto podnětem zabývat, zatím ale není možné předjímat, jak se vyjádří, vzkázal mluvčí úřadu Martin Novák.

Rekonstrukce čeká na nového majitele

ŘLP objekt po výbuchu pouze staticky zajistilo, potřebná rekonstrukce čeká na nového majitele. Podle předběžných údajů policie celková škoda na budovách v okolí výbuchu činila 100 milionů korun, z čehož by největší podíl měl připadnout právě na dům patřící leteckým dispečerům. Filmová a televizní fakulta a Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy vyčíslily škody každá na milion korun a odhady škod objektu Akademie věd se pohybují kolem deseti milionů korun.