Z uložených pokut loni úřady vybraly 8,8 milionu korun, což je asi o dva miliony meziročně víc. Právo kontrolovat dodržování cen mají finanční a celní ředitelství, obce a kraje, Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad nebo například Státní úřad pro kontrolu léčiv.

Například úředníci z finančních ředitelství loni udělili 30 pokut za porušení předpisů při účtování vody a stočného. Vodárenské firmy se provinily hlavně tím, že do svých cen zahrnovaly vyšší než oprávněné náklady. Dodavatelé vody si do cen zahrnovali v některých případech třeba náklady na reklamu nebo odpis nedobytných a promlčených pohledávek.

Za chyby při účtování komunálního odpadu padly pokuty za celkem 2,6 milionu korun. I zde některé firmy zahrnovaly neoprávněné náklady, například dary nebo výdaje za externí poradenské služby.

Naopak žádné porušení neshledali úředníci při kontrole cen mléčných výrobků pro školáky.

Rekordním rokem v pokutování byl rok 2007, kdy celkový objem pokut vzrostl na 3,2 miliardy korun. Ovlivnila to hlavně pokuta ocelářské firmě Mittal Steel 2,7 miliardy korun za údajné předražování koksu. Firma se ale obrátila na soud, který její žalobu uznal a ministerstvo financí poté řízení ukončilo.