Podle toho, jaké množství rudy bude v dalších 100 až 150 metrech objeveno, zástupci ministerstva obchodu a průmyslu stanoví, co se s dolem bude dít dál. Průzkum bude vyhodnocen příští rok.

Vzhledem k tomu, že ceny uranu na světových trzích se stále udržují vysoko, uzavření dolu již nějakou dobu není aktuální a podnik Diamo, který důl provozuje, s tím ani nepočítá. Vláda navíc před časem vydala souhlas s neomezenou dobou těžby v dole Rožná 1.

„Pokud se další zásoby rudy zhodnotí jako dostatečné, budou nutné nové investice,“ upozornil ředitel dolnorožínského závodu Geam Jiří Jež. Peníze na další těžbu mohou být zajištěny různými způsoby – například bankovní půjčkou nebo třeba také spoluprací se soukromým investorem.

„Přípravy na další těžbu by stály asi miliardu. Na základě výsledků průzkumu zásob ministerstvo rozhodne, kdo bude majitelem prostoru pod 24. patrem. Jestli bude vypsána veřejná soutěž, či si na těžbu vezmeme úvěr, nebo jiné řešení,“ upozornil Břetislav Sedláček, pověřený řízením odštěpného závodu Geam Dolní Rožínka.

O práci nepřijdou

Do roku 2012 by mělo být vytěženo vše ve 24. patře dolu, což je asi 700 tun rudy. Pokud se však potvrdí další rentabilní zásoby, pro horníky, kteří v dole Rožná 1 pracují, by se v podstatě nic změnit nemělo. Jejich odborná práce a nenahraditelné zkušenosti to garantují.

„Je v podstatě jedno, kdo bude vlastníkem dalších zásob uranu. Samozřejmě bychom to rádi byli my, ale o tom rozhodne stát. Horníci však budou potřební, i kdyby důl vlastnil kdokoliv jiný,“ sdělil Sedláček.

Současný průzkum dalších rudných ložisek, který v dole Rožná 1 právě provádí specializovaná firma pod 24. patrem, si státní podnik Diamo zaplatí sám. Jeho zástupci věří v úspěšnost akce, která je vyjde asi na 30 milionů korun.

„Podle geologických struktur je teoreticky jasné, jak ložisko pokračuje. Přesně, a hlavně teď se to však ještě říct nedá. Jsem ale přesvědčen, že horníci budou mít v Dolní Rožínce práci i po roce 2012,“ dodal Břetislav Sedláček.