OTÁZKA:

Mám nárok na náhradu škody, když si v důsledku zasněženého či jinak špatně udržovaného chodníku zlomím například nohu či ruku? Co musím udělat, abych za zdravotní újmu dostal finanční kompenzaci?

Přemysl Veselý, Chlumec nad Cidlinou

ODPOVĚĎ:

Dovolím si použít konkrétní příklad. V zimní náladě člověk prochází městem a mírně sněží. Zabočí do ulice, jejíž chodník vypadá úplně stejně jako ty, po nichž již dnes prošel. Vše je bílé, vrstva čerstvého sněhu pokrývá souvislou plochu. Chodec nezaznamenal žádné varování, které by ho upozornilo na špatný stav chodníku.

Pozorně kouká pod nohy a v duchu se podivuje nad tím, jak se za několik hodin chodník proměnil v jednolitou bílou masu. Náhle mu však ujede noha a zrovna šlápne do díry, jež sníh zakrýval. Následkem je zlomenina nohy.

Co teď? Postup je jednoduchý. Uvádím několik bodů, kterých by se měl poškozený držet, aby finanční odškodnění získal s co nejmenší námahou.

* V první řadě je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, aby odkládáním léčby nedošlo ke zhoršení stavu.

* Člověk by si pak měl poznamenat, kdy a kde se úraz stal a od lékaře si vyžádat zprávu o ošetření, což zjednoduší nárokování odškodného.

* Není také na škodu, pokud zraněný inkriminované místo vyfotografuje, jakkoliv je jasné, že v takové chvíli asi nebude mít na dokumentaci moc pomyšlení. Myslet by ovšem měl na to, že každý důkaz usnadní možnost dovolat se později náhrady za způsobenou újmu.

* Pokud zraněného někdo doprovázel, nebo byli poblíž lidé, kteří by nešťastný pád dosvědčili, tím lépe. Je dobré poznamenat si pak jejich jméno a adresu, pokud by bylo zapotřebí svědků.

* Nemáte-li čas ani energii zabývat se záležitostí na vlastí pěst, obraťte se na nás. O to více, když vám chybějí peníze a odvaha najmout si právníka. Pomůžeme vám, abyste peníze, které vám patří, dostali zpět bez dodatečných nákladů a bez stresu.

Roman Mikluš, ředitel

portálu vasenaroky.cz.