Problém ale vidí v tom, že v Česku není dost dobrých skladů. "Zjistili jsme, že jsou tady jen asi čtyři sklady, které jsou na špičkové úrovni, jako třeba ve Francii. To je mizivé procento," uvedl. Zbývající sklady nemají odpovídající klimatizaci, zateplení nebo vybavení.
"Nemáme kvalitní sklady na brambory, ovoce ani zeleninu," potvrdil náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla. Projekty zaměřené na sklady by podle něj měly být preferovány při čerpání dotací z Programu rozvoje venkova.

Podle Chlana se teď otevírá možnost žádat o peníze také na stroje pro pěstování brambor. Takové investice by mohly pomoci udržet brambory na českých polích, stejně jako nová podpora, kterou budou moci pěstitelé konzumních brambor čerpat od příštího roku. Od roku 2000 se pěstování brambor v ČR snížilo na třetinu.

Na podporu pěstování konzumních brambor je pro rok 2015 vyčleněno 50 milionů Kč. Dosud dostávali dotaci jen pěstitelé škrobárenských brambor, kteří se letos podělili o 85 milionů Kč.

Loňská sklizeň brambor v Česku byla nejnižší za desítky let, průměrný hektarový výnos činil jen 23 tun. Podle odhadu Českého statistického úřadu k 15. září by tento rok mohli farmáři sklidit z hektaru skoro 28 tun. V ČR letos brambory v zemědělských podnicích zabíraly 23.992 hektarů polí, z nichž odrůdy určené na jídlo rostly na 16.000 hektarech. Na dalších 6000 hektarech půdy pěstují brambory zahrádkáři.

Cena je i třetinu pod výrobními náklady

Propad farmářských cen brambor způsobil dovoz velmi levných brambor z loňské sklizně v květnu a červnu. "Jednalo se i o brambory původně určené pro Rusko," uvedl Chlan. V Česku i v jiných zemích je navíc dobrá úroda. Farmářská cena v ČR se nyní pohybuje i třetinu pod výrobními náklady.

V republice je nyní sklizeno přes 90 procent bramborových polí. Podle Chlana se z brázd musí vybrat i zbývající hlízy, protože jinak by z nich mohl být "úporný plevel". V bioplynových stanicích někde končí část produkce, pro niž nemá podnik odbyt nebo místo v bramborárně.

Dobrou zprávou pro pěstitele je to, že zlevnění brambor oživuje poptávku u spotřebitelů; zatím prý stoupla až o 15 procent. Hypermarkety teď nabízejí kilogram brambor v akcích i za pět korun, zatímco před rokem tam brambory stály 15 Kč i více.