Tomu ale neodpovídají nízké výkupní ceny pod tři koruny za kilo. Zemědělci se ptají, proč tyto nízké ceny nepocítí také spotřebitelé v obchodech.

„Úroda je průměrná, asi 350 metráků na hektar. Kvalita je dobrá. Možná se trochu projevilo sucho, ale naštěstí ne tolik jako na Moravě," uvedl předseda Výrobně obchodního družstva Jetřichovec Josef Blažek.
V Jetřichovci mají brambory na 120 hektarech oproti loňským 140 a jsou asi ve dvou třetinách sklizně. Zhruba 70 procent polí vyčlenili na brambory pro chipsy a necelých 20 procent na konzumní.

„U těch je cena asi 2,60 korun za kilogram, což nemá opodstatnění. Zbytečně jí podrazili ranobramboráři, a teď nejde nahoru," řekl Blažek, kterému vadí, že i v supermarketech se brambory prodávají nad 6 Kč za kilogram.

„Je vidět, že obchodní marže je vysoká a k prvovýrobci se cena nedostane," dodal předseda jetřichoveckého družstva. Podle něj vyhraje ten, kdo má velké skladovací prostory, takže může počkat na případný nárůst ceny.

Úroda a kvalita brambor se podle agronoma kojčického zemědělského družstva Miloslava Vaněčka liší i v rámci jednoho pole. „Záleží na tom, kde se projevilo sucho – jiný výnos je na „hrbech" a jiný tam, kde se voda udržela," vysvětlil Vaněček, který je celkově s výnosem spokojen.

Plocha klesá

Plochy brambor v Česku od loňska klesly o 10 až 15 procent. Na menší ploše letos mají brambory i v Zemědělském obchodním družstvu Božejov, a to jen na 40 hektarech. „Omezili jsme hlavně brambory na jídlo, které máme jen na pěti hektarech. Zbytek je na sadbu a na škrob," vysvětlil předseda družstva Zdeněk Pípal s tím, že výnosy se blíží 300 metrákům na hektar.

I on si stěžuje na nízkou výkupní cenu a její vývoj přirovnává k čtyřletému cyklu olympiád. „Jednou za čtyři roky jde cena nahoru, a zbylé tři je mrtvé období, kdy se drží dole," dodal s tím, že pokud někdo jen postříká pole šestkrát za sezónu, tak se náklady při výkupu 1,50 Kč za kilogram nevyplatí. Zemědělci slyší rady, ať místo do obchodů brambory raději prodávají sami u silnice.

„Jenže za den prodáme tři metráky, toť vše. Tudy cesta nevede," řekl předseda božejovského družstva, kde takto kilo brambor prodávají za pět korun.