Rodina Alcaldeových si počátkem 90. let nevybrala tuto přehradu na řece Rio Negro pro chov jeseterů náhodou. Otec rodiny byl původně zásobovačem v přístavu a pracoval pro rybářské lodě z Ruska proslulého kaviárem z volně žijících jeseterů z Kaspického moře. Celá léta slýchal ruské kapitány, jak vychvalují uruguayské klima, které je podle nich pro chov jeseterů ideální.

"Mluvili o tom tolik, že jsem si jednoho dne nechal udělat studii o vhodnosti chovu jeseterů," říká Roman Alcalde, prezident Esturiones del Rio Negro.

Když byl rybolov volně žijících jeseterů v Kaspickém moři v roce 1998 zakázán, pustila se do chovu spousta zemí: Francie, Itálie, Maďarsko, Čína, Vietnam…

Na rozdíl od mnoho jiných luxusních potravin nemá kaviár svou zemi původu.

"Jsme pyšní na to, že se náš otec rozhodl jesetery v Uruguay chovat," prohlašuje Alcalde. V zemi je třikrát více krav (asi deset milionů) než obyvatel (tři miliony).

Na Rio Negro je umístěno 70 gigantických nádrží o 216 metrech krychlových, kde jsou mladé desetiměsíční ryby, které tu stráví dva až tři roky. Šedozelení jeseteři, kteří v dospělosti v průměru dosahují 120 centimetrů na délku a deset kilogramů váhy, dorůstají v nádržích napájených rovněž řekou.

Farma jako velká řeka

"Snažíme se co nejvíce zajistit jeseterům prostředí, na jaké jsou zvyklí. Naše farma je jako velká řeka. Voda na jedné straně protéká nádržemi a na druhém konci vytéká," vysvětluje Roman Alcalde.

Kolem dokola jsou zelené pláně a mírné klima centrální části země nabízejí rybám ideální prostředí, říká šéf produkce Daniel Conijeski. "Není tu zóna intenzivního zemědělství nebo chovu hovězího dobytka ani průmysl, který by mohl ovlivnit kvalitu vody. Životní prostředí tu je dosti zachovalé," ujišťuje.

Uruguay se tak stal zemí, která produkuje nejvíce kaviáru na jednoho obyvatele a loni se se sedmi tunami kaviáru stal osmým největším producentem na světě. Čína vyprodukuje ročně 70 tun kaviáru, následuje Rusko se 40 tunami, Itálie s 35 tunami a Francie s 23 tunami.

Malá jihoamerická země však chce do roku 2020 vyrábět ročně 13 tun kaviáru.

Od počátku tohoto tisíciletí se kaviár Alcaldeových, kteří zajišťují téměř všechnu produkci země, prodává v Evropě, ve Spojených státech a v Asii.

Kilo kaviáru za 100 tisíc korun

Jeden kilogram kaviáru může vynést 4000 dolarů (100.000 Kč), připomíná Alcalde, který má roční obrat pět milionů dolarů (125 milionů Kč).

"Black River Caviar má velmi dobrou pověst. Jeho chuť je velmi podobná kaviáru z ryb žijících na svobodě," zdůrazňuje Philippe Chauvin, zakladatel obchodního zastupitelství v Paříži a Cannes, který tuto značku do Evropy dováží.

"Když se řekne uruguayský kaviár, lidé jsou poněkud na rozpacích. Ale na rozdíl od produkce pocházející z Číny, kterou lidé nechtějí, se uruguayský kaviár prodává dosti snadno," soudí Philippe Chauvin.