VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařit dobré pivo je alchymie, říká majitel nového minipivovaru

České Budějovice - V Nových Dvorech uprostřed polí a rybníků vznikl 1. českobudějovický minipivovar Kněžínek. Vaří tu černou třináctku Černokněžník, polotmavou třináctku, světlou dvanáctku a polotmavou dvanáctku

3.1.2013
SDÍLEJ:

Majitel nového minipivovaru František Kněžínek.Foto: Deník/Václav Pancer

Na to, že se v největším jihočeském městě vaří na dvou místech pivo ve velkém, jsou lidé už po staletí zvyklí. Až letos ale vznikl první českobudějovický minipivovar. Najdete ho za Starohaklovským rybníkem, tedy za budějovickými humny poměrně nedaleko sídliště Máj v bývalé sýpce rozlehlého statku z devatenáctého století. Tam František Kněžínek provozuje rekreační a kongresové centrum a nově i minipivovar. Zvláště cyklisté budou místo ze svých vyjížděk dobře znát.

Když František Kněžínek dumal, jak nejlépe využít bývalou sýpku, přišla řeč právě na výrobu piva. Kdo by čekal, že se tu bude chmelový mok vyrábět pokoutně v plastových sudech, šeredně by se mýlil. Když vstoupíte do  minipivovaru Kněžínek, ocitnete se v útulné staročeské jizbě s cihlovou dlažbou, masivním nábytkem, hořícím krbem  a spatříte výrobu piva jako na dlani – dokonale vyvedenou v moderní nerezové technologii.

„Pořídili jsme ji od specializované firmy Pivo Praha. Od začátku jsme si řekli, že nic nebudeme šidit. Jde nám o dobrou pověst a nejlepší kvalitu pro naše zákazníky. Proto také nakupujeme žatecký chmel a český nebo bavorský slad," řekl František Kněžínek.

Čtyři druhy piva

Na výrobu piva si vybral jako sládka Petra Dvořáka. 
Z jeho zanícení pochopil, že uvařit dobré pivo je složitá věc. „Je to doslova alchymie. Suroviny se odvažují na gramy," usmál se majitel minipivovaru. A zdá se, že se dílo „s pomocí Boží" daří. V Nových Dvorech umí čtyři druhy piva – černou třináctku Černokněžník, polotmavou třináctku, světlou dvanáctku a polotmavou dvanáctku.

„Vařit jsme začali na konci října a v prosinci se konala první degustace. Přijeli sládkové z okolí i ze zahraničí, například i Irska. Jsem rád, že všem naše pivo chutnalo. Chválili ho. To je největší odměna za naše úsilí. Mám ze všeho velmi dobrý pocit. Ti, co pivo ochutnali, byli velice spokojeni," řekl František Kněžínek.

V novodvorském minipivovaru vcelku snadno pochopíte výrobu zlatavého moku od začátku až do konce. Můžete mít i štěstí, že uvidíte sládka přímo při práci. Přes prosklenou stěnu nahlédnete do ležáckého sklepa i do otevřené spilky.

„Jedna várka piva se vaří zhruba dvanáct hodin. Asi týden pivo kvasí na spilce a  dalších čtyřicet dnů zraje v tancích. Výjimkou není ani devadesát dní zrání. Každé pivo si žádá svůj čas a jeho výroba je náročná," řekl sládek Petr Dvořák, který má zkušenosti z Budějovického Budvaru.

Čtyři sudy denně

Minipivovar Kněžínek je schopen vyprodukovat denně čtyři sudy po padesáti litrech. Zatím jimi zásobuje hlavně vlastní restauraci Life Is Dream v českobudějovické Kněžské ulici, případně sudy (50, 30 nebo 15 litrů) prodává na nejrůznější oslavy. „V restauraci se pivo hned ujalo," podotkl  František Kněžínek, který říká, že pivo nenafukuje a pokud ho nevypijete sud, ani po něm nebolí hlava. Z počátku se lidé trochu ostýchali pít třináctistupňového Černokněžníka, maličko se báli jeho síly, ale dnes patří k nejoblíbenějším. Ostatně tímto druhem si u Kněžínků budou ťukat o letošní silvestrovské půlnoci.

Máte chuť? Od 9. ledna bude oficiálně otevřen výčep přímo v minipivovaru v Nových Dvorech, zatím od středy do neděle od 15 do 22 hodin. A plánů přibývá. Minipivovar stále nemá definitivní logo. Majitel ho vybírá z několika návrhů. Kněžínkovi dále přemýšlejí, jak zpracovat mláto (tuhé zbytky po filtraci piva). Do budoucna vznikne i lahvárna, ale každou myšlenku je třeba zvážit a počkat až uzraje – jako dobré pivo.

Autor: Luboš Dvořák

3.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Eliška Kolečkářová vzpomíná na dobu, kdy jí bylo teprve osmnáct let. Komunisti její rodině v roce 1951 vzali statek na Hodonínsku. Jejího otce Metoděje Hlobílka letos na konci března hodonínský okresní soud rehabilitoval.
6 9

Akce Kulak, pak samota, vypráví pamětnice

Dálnice D55 povede okolo Starého Města.
2

Dálnici z Otrokovic do Babic by mohli začít stavět už příští rok

ONLINE: Francie volí prezidenta

Kdo bude novým francouzským prezidentem? Lid Francie hlasuje v prvním kole voleb. Průzkumy favorizují Marine Le Penovou, vítězem ale může být kdokoli z kvartetu favoritů. Očekáváme nesmírně vyrovnané výsledky.

Roman Prymula: Češi mají nižší práh bolestivosti než Číňané

Jaký je rozdíl mezi poslancem a lékařem? Lékař svojí operaci dokončí. Pokud to nezvládne, práci za něj dokončí hned jiný tým. Poslanec to má jinak: pacienta klidně v polovině operace zašije a odejde. Pak se počká na nový tým, který celou operaci provede znovu, říká nový náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V úřadu bojoval za univerzitní nemocnice, tradiční čínskou medicínu a očkování. 

Inkluze není nepřítel, dojímá příběh chlapce s vzácným syndromem

/ROZHOVOR, VIDEO/ Nechci pro své dítě nic speciálního, chci jen, aby měl stejnou šanci, jako ostatní.  Tato slova napsala Hana Kubíková z Liberce. Maminka kluka se vzácným Wiliamsovým syndromem. Už několik let se snaží své okolí přesvědčit, že inkluze nemusí být strašákem. „Člověk může hodně dokázat, pokud to aspoň zkusí," říká.

AKTUALIZOVÁNO

Bude to o prsa. Francie žije prezidentskými volbami. Rozhodnou nerozhodnutí?

Jen pár procent. Takový je rozdíl mezi kvartetem, který se pere o post prezidenta Francie. Bude to centrista Emanuel Macron, pravicový François Fillon, extrémistická Marine Le Penová, nebo ultralevicový Jean-Luc Mélenchon?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies