Před první platbou je ovšem dobré seznámit se s výhodami i nevýhodami této moderní formy placení.

Úvěrová karta vypadá na pohled stejně jako karta klasická, tedy debetní. Zatímco však při platbě debetní kartou majitel účtu používá vlastní peníze, které si musel nejdříve vydělat, pomocí úvěrové karty si prostředky půjčuje v bance.

Dodržujte termíny

Uživatelů úvěrových karet v České republice mezičasem není vůbec málo. Ke konci loňského roku bylo takových karet vydaných 2,1 milionu, což je asi pětina všech.

S tímto pomocníkem v ruce si lze bezúročně půjčit peníze na období trvající maximálně 55 dní. Prvních třicet dní představuje délka měsíce, na jehož konci zákazníkovi dojde výpis s částkou k uhrazení a dalších 25 dní má člověk teoreticky na rozmyšlení, zda uhradí celou částku nebo pouze část.

Po zaplacení celé částky občan vlastně čerpal krátkodobý bankovní úvěr bez jakýchkoli úroků. Pravda, všichni lidé nejsou disciplinovaní v tom smyslu, že by si toto bezúročné období vždy ohlídali. Po něm totiž přicházejí na řadu mimořádně vysoké úroky okolo dvaceti procent, což je víc než u běžných spotřebitelských úvěrů. Zákon však takový postup za lichvu nepovažuje.

Proto kdo chce mít ve splátkách zůstatku na úvěrové kartě pořádek, může se mu hodit česká aplikace nazvaná ovšem anglicky Credit Card Alarm. V základní verzi je bezplatná a vztahuje se na jednu kartu. Člověka upozorní na důležité termíny.

U bankomatu je lepší na úvěrovou kartu rovnou zapomenout. Na výběry hotovosti se totiž bezúročné období většinou nevztahuje a navíc si banky účtují v takovém případě vysoké poplatky, někdy i kolem stokoruny za výběr.

Pokud si zájemce vybere kartu, která vyhovuje jeho kapse i nákupním zvyklostem, častými platbami relativně dost ušetří na slevách za nákupy i na odměnách za aktivní používání. Jinou formou odměny je prodloužená záruka na zakoupené zboží.

Bonusové programy

Aktivní přístup k používání karet se banky snaží podpořit například bonusem ve výši jednoho procenta z každé platby, ale může to být i o něco více nebo méně. Jde o vůbec nejoblíbenější bonusové programy. Mnoho lidí se je naučilo využívat tak, že se snaží všechny výdaje platit úvěrovou kartou. Řada finančních institucí pak spolupracuje s konkrétními obchody, divadly či restauracemi v nichž klient získá při platbě kartou nadstandardní slevy.

S ohledem na výše uvedená fakta se proto k úvěrové kartě dá přistupovat i jako ke krátkodobé rezervě pro případ nečekaných výdajů. Ještě jednou je však nutné zdůraznit, že úvěrová karta je dobrá především pro lidi s finanční disciplínou.

Jak to bude s bonusovými programy v budoucnu, není zatím jasné, protože se mají zvýšit mezibankovní poplatky za každou uskutečněnou operaci. Podle mého názoru budou banky připravené zachovat bonusové programy spíše jen aktivním zákazníkům (pak i na úkor své marže), protože tato kategorie spotřebitelů může generovat vyšší příjmy. Jaký bude vývoj ve skutečnosti, ukáže čas.

JIŘÍ PATÁK
Autor je ředitelem portálu Chytryhonza.cz.