Odklepnuto, schváleno. Už i obec Rouchovany hlasy svých zastupitelů schválila prodej rozsáhlého obecního pozemku v těsném sousedství Jaderné elektrárny Dukovany, a to za 15 milionů korun. Jde o parcelu o rozloze 12,4 hektaru v části zvané Heřmanice. „Prodávali jsme obecní majetek pro další rozšíření elektrárny,“ komentoval transakci rouchovanský starosta Vladimír Černý.

Rouchovany se tak připojily k sousedním Dukovanům, které prodaly sedmihektarovou parcelu u elektrárny za 8,7 milionu. Obě kupuje nedávno založená třebíčská realitka RM area invest, která pracuje pro polostátní energetický gigant ČEZ. Vesnice za metr čtvereční parcely obdržely okolo 123 korun. ČEZ má nyní jistých téměř 20 hektarů plochy.

Strach ze spekulantů

Mluvčí elektrárny Petr Spilka je v komentáři k tomuto dění opatrný: „Jestli bude stát v Dukovanech nový blok, je otázka budoucích průzkumů a studií. Příprava a výstavba mohou zabrat i 15 let. My jsme začali tuto analýzu na základě výzvy kraje Vysočina.“

Podle jeho slov se ČEZ připravuje na relativně vzdálenou budoucnost. „I současné Dukovany mají omezenou životnost a my musíme myslet na budoucnost tohoto zdroje elektřiny. I na zaměstnanost v regionu,“ řekl.

A doplnil podstatný detail: „Potřebujeme proto kdekoli mezi obcemi Dukovany, Rešice, Rouchovany, Mohelno a Slavětice souvislou rozvojovou plochu. Do jejího získání nebudeme toto téma blíže komunikovat a upřesňovat – kvůli spekulantům s pozemky.“

Podle některých hlasů je pro případnou stavbu nového bloku potřeba až 70 hektarů souvislé plochy.

Starostové Slavětic a Mohelna na dotaz Deníku, zda jednali s ČEZem o prodeji obecních pozemků, odpověděli záporně. Jan Drexler i Jiří Kostelník se shodli, že jejich obce vhodnou souvislou plochu nevlastní. „Máme jen malé roztříštěné kousky, museli bychom složitě směňovat,“ reagoval slavětický starosta. Mohelno zase vlastní pouze souvislý les v chráněném území u řeky.