Účastníci aukce budou usilovat o kmitočty pro výstavbu mobilních sítí nové generace pod označením LTE (Long Term Evolution), které nabídnou několikanásobně vyšší rychlost proti technologii 3G. Sítě LTE umožňují připojení k internetu o rychlosti kolem 150 Mbit/s, což je zhruba pětkrát více než nynější technologie 3G.

PPF Mobile Services chce vstoupit na tuzemský mobilní trh jako čtvrtý mobilní operátor. Pokud v aukci uspěje, služby by chtěl nabízet do roka od získání licence. Počítá s vybudováním vlastní infrastruktury zejména v pásmech 800 a 1800 MHz. Vedle LTE chce koncovým zákazníkům nabídnout i klasické GSM. Operátora chce vybudovat bez účasti partnera, počítá přitom s investicí v řádu stovek milionů eur a se zhruba 550 zaměstnanci. Slibuje ceny nižší o desítky procent a kvalitnější služby.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka není účast v aukci až tak překvapivá. „Aukce je ale stanovena výhodně spíše pro stávající operátory a PPF to bude mít obtížné. Pro koncové zákazníky je stěžejní, jestli PPF v aukcí výrazně uspěje. Pokud ano, mohli bychom být za zhruba dva roky skutečně svědky významného snížení cen," řekl.

Vyvolávací cena frekvencí v pásmu 800 MHz uvolněných po přechodu na digitální televizní vysílání a v pásmech 1800 a 2600 MHz je dohromady 7,4 miliardy korun. Největší zájem se očekává v pásmu 800 MHz, které je vhodné pro pokrytí většího území, frekvence však stačí jen pro tři plnohodnotné sítě. Vyšší pásma jsou vhodná spíše do hustě osídlených oblastí.

„Výsledkem je jednoduchý poměr, kdy jsou čtyři zájemci o tři alokace v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz. Pro státní kasu to může být dobrá zpráva, protože cena v aukci se může vyšplhat i výrazněji nad vyvolávací cenu. Jenže ve finále to stejně zaplatí uživatelé mobilních služeb v jejich cenách," uvedl telekomunikační konzultant Jiří Peterka.

Do 10. října by měl úřad vyřadit zájemce, kteří nesplnili podmínky účasti v aukci. Vlastní aukce a následné přiřazení kmitočtových bloků úspěšným účastníkům se uskuteční do konce roku. „K vydání rozhodnutí o udělení přídělů získaných kmitočtů ČTÚ by pak mělo dojít na počátku roku 2013 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum," uvedl mluvčí ČTÚ František Malina.

Příjem do státního rozpočtu

Hlavním cílem aukce je rozšíření služeb rychlého mobilního internetu. ČTÚ odhaduje, že očekávané jednorázové mimořádné příjmy státního rozpočtu z aukce se budou pohybovat v řádu jednotek miliard Kč. Další peníze státu přinesou následné roční poplatky za využívání rádiových kmitočtů po uvedení nových sítí do provozu.

Podle předsedy poslaneckého Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl Jana Husáka ČTÚ promarnil šanci přilákat více investorů pro vybudování mobilní sítě 4. generace. „To, že se přihlásil pouze jediný nový zájemce, je důkazem, že ČTÚ neudělal maximum," uvedl. ČTÚ před zahájením aukce oslovil přes 50 tuzemských i zahraničních subjektů, aby se aukce zúčastnily, podle Husáka ale nastavené podmínky vyhovují spíše stávajícím operátorům.

V podmínkách aukce ČTÚ vyčlenil pro nového operátora část kmitočtů v pásmu 1800 MHz. Úřad zároveň stanovil maximální limit pro vlastnictví kmitočtů dohromady v lukrativním pásmu 800 MHz spolu s pásmem 900 MHz, které již nynější operátoři využívají pro sítě GSM. Ti tak nebudou moci frekvence účelově hromadit. Majitelé frekvencí budou také muset umožnit novému hráči vstup do svých sítí LTE, ale i nynějších sítí GSM a 3G, tedy tzv. národní roaming. Sítě mají spustit do dvou let. Všichni majitelé kmitočtů mají rovněž umožnit vstup tzv. virtuálních operátorů.