Podle ředitele festivalu Daniela Kolského sociální kavárny vynikají zajímavým přístupem ke kavárenství. „Je to jednoznačně trend, který může fungovat a propojovat jednotlivé skupiny. Někdo, kdo byl před dvaceti lety jen zavřen v ústavu, je součástí společnosti s plnohodnotným zaměstnáním," řekl Kolský. Provoz sociálních kaváren podporují dotace z Evropské unie, o které lze od roku 2009 požádat v rámci tzv. sociálního podnikání.

To se kromě společenské odpovědnosti vyznačuje také ekologickým přístupem. Sociální kavárny se tak zaměřují na spolupráci s regionálními výrobci a nabídku domácího pečiva, nápojů či místních specialit. „V rámci předfestivalového týdne jsme připravili speciální nabídku domácích limonád, horkých nápojů a dezertů," uvedli provozovatelé pražského Café Bazaar, které zaměstnává sociálně znevýhodněné mladé lidi, kteří vyrůstali v nepříznivém rodinném prostředí nebo dětských domovech.

Neslyšící barmani, pekařky i uklízečky

Domácí dorty a koláče nabízí také Tichá kavárna na Praze 8, která zaměstnává osoby se sluchovým postižením. „Nyní zde pracují čtyři neslyšící barmani, dvě neslyšící pekařky a na částečné úvazky také neslyšící uklízečka a účetní," uvedli její provozovatelé s tím, že cílem kavárny je také osvěta mezi slyšící většinou, propagace znakového jazyka a bourání komunikačních bariér mezi slyšícími a neslyšícími.

V rámci festivalu se představí také podnik Naše kavárna v Thomayerově nemocnici v Praze. Projekt vznikl v roce 2011 v rámci dobrovolnického centra Lékořice s cílem nabídnout práci maminkám, které mají dlouhodobě hospitalizované děti na jednotce intenzivní péče. Podnik, který je zrekonstruovaný do podoby třicátých let, vznikl za podpory přispěvovatelů z řad velkých firem i anonymních dárců.

Programy v českých kavárnách se spolu s akcí Prague Coffee Festival uskuteční v souladu s mezinárodním dnem kávy, který připadá na 1. října. V Kanadě, Británii, Spojených státech nebo například Švédsku se ale svátek kávy slaví už dnes. Historii horkého nápoje spolu s kulturním programem nabídne také Týden kávy, který odstartuje v úterý v Brně.