Česká datová centra vznikají jak pro hostingové služby, tak pro využití firemními zákazníky, kteří provozují rozsáhlé informační systémy, cloudové služby a aplikace. Kromě datových center vzniká v průměru 20 až 40 menších technologických prostor, ať již rekonstrukcí a rozšířením stávajících, nebo vytvořením úplně nových.

Roli hrají i dotace 

Svou roli přitom hraje využívání evropských dotací a také potřeba provozovatelů modernizovat a rozšiřovat kapacity pro provoz informačních a komunikačních technologií. Nároky IT na výkon infrastruktury neustále rostou a rozvíjí se nové služby a aplikace.

Kolem 60 procent datových center dosahuje z hlediska dostupnosti a zajištění napájení pouze základního stupně standardu TIER I. Naopak nejvyšší stupeň TIER IV plní jen asi pět procent center.

Nejvíc center má Praha 

Z geografického hlediska není překvapením, že největší datová centra jsou umístěna v Praze, kde sídlí řada firem potřebujících zpracovávat a uchovávat svá data.

Při zahrnutí dat z firemních i hostingových datových center lze odvodit, že největší vytížení zaznamenávají datová centra v Praze, Brně a dalších větších městech ČR, v nichž se soustředí i investice spolufinancované z EU fondů.

Centra na zelené louce 

Datová centra se tak staví na zelené louce nebo rekonstrukcí stávajících prostor mimo hlavní zájem zákazníků. Růst využití v malých městech je pozvolnější než ve velkých městech.

Velkými provozovateli datových center jsou firmy O2, T-Mobile, České Radiokomunikace; VSHosting nebo TTC Teleport. Vlastní velké centrum má i internetová jednička Seznam.cz.