Je tak velká naděje, že se transakční aktivita celosvětově vrátí po pětiletém propadu na předkrizovou úroveň roku 2006. Drtivá většina (97 procent) českých společností má zájem o transakce do 250 milionů dolarů (5,5 miliardy Kč) s cílem investovat do rozšíření své hlavní podnikatelské činnosti. Celosvětově má podobná očekávání 81 procent manažerů.

Zatímco rok 2014 byl rokem několika ‚megatransakcí', v nejbližší budoucnosti by hlavním motorem mohly být středně velké obchody. Už letošní rok byl pro fúze a akvizice poměrně příznivý, přesto téměř dvě třetiny (60 procent) respondentů celosvětově předpokládají, že objem akvizic se v následujících dvanácti měsících dále zvýší.

Stabilní ceny aktiv

„Po letech poklesu nebo stagnace transakční aktivita v ČR znovu oživuje. Jak jsme předpověděli v předchozím vydání barometru, rok 2014 přinesl vlnu megatransakcí. Tyto miliardové transakce mají řetězový efekt. Posílily investiční důvěru a podnítily aktivitu i v segmentech s menšími transakcemi. Zájem o koupi podniků je aktuálně největší za poslední tři roky," uvedl vedoucí partner transakčního poradenství EY ve střední a jihovýchodní Evropě Vladislav Severa.

Na 63 procent oslovených českých respondentů uvedlo, že poměr dluhu jejich firem k vlastnímu kapitálu činí méně než 25 procent, tedy že by ustály i případné zvýšení úrokových sazeb v blízké budoucnosti. Na globální úrovni je situace podobná jako v ČR.

„Díky stabilním cenám aktiv a rostoucí důvěře v globální ekonomiku jsou teď perspektivy fúzí a akvizic mnohem optimističtější," doplnil senior konzultant oddělení transakčního poradenství EY v ČR Jaroslav Zelenka. Po letech ekonomické nejistoty poskytuje nynější stabilita konečně spolehlivý základ pro strategické plánování. Nicméně není podle něj pochyb o tom, že manažeři budou vývoj politických událostí dál pozorně sledovat.

Mezi nejvýznamnější investiční destinace českých investorů patří Velká Británie, Polsko, Německo, Slovensko a Indie. Rozvinuté evropské země se tak dostávají do popředí investorského zájmu českých šéfů firem. V říjnu 2013 patřily mezi hlavní destinace českého kapitálu Německo, Brazílie, Indie, Čína a Rusko. Na 60 procent oslovených českých společností plánuje investovat většinu akvizičního kapitálu do nemovitostí. Do odvětví spotřebního zboží plánuje investovat 44 procent manažerů, následují technologie (33 procent) a finanční služby (33 procent).

Investoři v celosvětovém měřítku rozdělují svou přízeň mezi rozvinuté země i nové ekonomiky. Rekrutují se především ze Spojených států, Velké Británie, Číny, Japonska, Indie a Austrálie. Pětku nejvýznamnějších investičních destinací tvoří Brazílie, Čína, Indie, Velká Británie a USA.