Kvůli poruše na tomto potrubí v jiné části elektrárny musely být loni v listopadu neplánovaně odstaveny dva dukovanské reaktory, a to ve třetím a čtvrtém bloku. Potrubí uložené volně v zemi tehdy poškodilo projíždění těžké techniky používané při výstavbě. Nynější práce nemají podle Bezděka na výrobu elektřiny žádný vliv. "Jedeme na plný výkon," řekl.

Systém s důležitou technickou vodou vede od mohutných chladicích věží do čerpací stanice, odtud je voda rozváděna do bloků. Práce na výměně ocelového potrubí přivádějícího chladicí vodu do prvního a druhého bloku začaly v polovině června. Nově jsou pokládány tři řady potrubí, z nichž každá měří 22 metrů.

"Jde o další modernizační opatření zvyšující spolehlivost a bezpečnost provozu elektrárny," uvedl Bezděk. Práce za 45 milionů korun budou dokončeny dříve, než firma ČEZ požádá o povolení provozovat první dukovanský blok dalších deset let. Žádost se Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) chystá předložit v září. Povolení pro další provoz zbývajících tří jaderných bloků Dukovan musí ČEZ získat v letech 2016 a 2017.