V krajském městě se rodí špičkové Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, vyrůst má v Holici za jednu miliardu korun.

V tomto týdnu olomoučtí vědci získali příslib dotace ve výši bezmála jedné miliardy korun z operačního programu Evropské unie. Během tří let vyrostou v areálu v ulici Šlechtitelů nové budovy se špičkovým zázemím. „Upřesňování detailů je záležitostí dvou měsíců, pak už by mělo být vše připravené,“ potvrdil koordinátor projektu Ivo Frébort.

Vysoký odliv kvalifikovaných absolventů univerzity do zahraničí má tak teď ustat. Vynikající podmínky pro výzkum by je měly v Olomouci udržet. A nejen to: „chytré mozky“ by se mohly ze zahraničí vracet na Hanou. Již teď se počítá s návratem celé pracovní skupiny, která působí na univerzitě v Bonnu, zájem už projevili i další vědci působící v Evropě.

Projekt navazuje na skomírající tradici šlechtitelství, která se v Olomouci začala rodit v sedmdesátých letech. Za socialismu však byly možnosti vědců omezené: železná opona nedovolovala konfrontovat objevy se světovou scénou a odborníci často tvořili „do šuplíku“. Výzkum postupně upadal a v polovině devadesátých let byl nakonec tehdejší zelinářský ústav zrušen úplně.

V Holici vyrostou čtyři novostavby

Dvacet let po sametové revoluci se významný zemědělský region konečně dočkal obnovení tradice – ovšem v nesrovnatelných podmínkách. Současná generace nasbírala poznatky v zahraničí a publikuje ve světových vědeckých časopisech. Bohaté zkušenosti se rozhodli přetavit v ambiciózní projekt centra, který zde přinese celkový nárůst pracovních míst v oboru o sto procent.

V jedno výzkumné středisko se spojí hned tři významná pracoviště zaštiťovaná olomouckou univerzitou, Akademií věd a Výzkumným ústavem rostlinné výroby. V Holici vyrostou čtyři novostavby se špičkovým vybavením a dojde i na opravu skleníků.

„Jsme ústav Akademie věd. Centrum nás ještě více přiblíží studentům. Vědci z různých institucí se budou setkávat na jednom místě a spolupracovat, což je po všech stránkách výhodné a pro výzkum velmi obohacující,“ reagoval Jaroslav Doležel, vedoucí olomoucké pobočky Ústavu experimentální botaniky, který zatím sídlí nedaleko Klášterního Hradiska.

Zbývá doladit detaily

Olomoučtí vědci připravovali projekt tři roky. Žádost si podali v dubnu a tento týden konečně padlo důležité rozhodnutí: téměř miliardová dotace je schválená a vzniku v České republice ojedinělého výzkumného pracoviště nestojí téměř nic v cestě. Zbývá jen doladit detaily.

O čem se bude ještě jednat?

„Předpokládám požadavky na snížení rozpočtu, který původně činil devět set čtyřicet šest milionů korun. Šedesát procent této částky mělo připadnout univerzitě, pětadvacet procent Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky, který sídlí u Klášterního Hradiska, a patnáct procent Výzkumnému ústavu rostlinné výroby v Holici. Odhaduji, že může dojít ke snížení celkové částky zhruba o deset procent,“ nastínil Frébort.

Vědci mají již nyní za sebou výborné výsledky a daří se jim spolupracovat s firmami z oblasti kosmetického a farmaceutického průmyslu.

„Velkým společnostem poskytneme za určitých podmínek naše látky. Pro ně to může znamenat relativně snadný zisk, protože nemusejí investovat velké peníze do výzkumu, který obstará naše pracoviště. Spolupráce pak bude zpětně přinášet peníze pro náš výzkum,“ vysvětlil Lukáš Spíchal z Laboratoře růstových regulátorů, která se také do projektu zapojila.