"Je to velmi složité zařízení, skládající se z osmi jednotek. Každá ta jednotka váží zhruba 400 tun. Osm jich je proto, že jedině tak je dokážeme dopravit na místo. To zařízení slouží k regulaci průtoku energie přes zařízení a linky, které k němu budou připojeny. Je to prvek, který by měl velmi chytře umožnit regulaci a přetok maximálního množství energie - ale bezpečně," řekl Tošovský. Hradec u Kadaně podle něj ČEPS zvolila k výstavbě transformátorů proto, že zde je vyústěno vedení do Německa.

Nutnost výstavby transformátorů podle něj přinesl prudký rozvoj obnovitelných zdrojů v energetice v posledních letech. "Tyto zdroje vyrábějí energii podle přírodních podmínek - nikoliv podle toho, jestli ji zrovna někdo potřebuje nebo ne. Právě tak mohou vznikat přetoky, a energetika má za úkol využít regulačních prvků, abychom bezpečně přenesli energii do místa spotřeby," uvedl Tošovský. Pokud by se přetoky neregulovaly, mohly by se přetížit některé části soustavy a v důsledku toho by mohly nastat dlouhodobé výpadky.

Životnost transformátorů je odhadována na 40 let. Investice se tak podle Tošovského ČEPS vyplatí. Koncový zákazník i tuto investici v ceně za elektrickou energii pocítí. "Za takzvané železo, tedy rozvodnou síť, ale koncový zákazník platí zhruba jen čtyři procenta z celkové částky za energie," uvedl předseda. Celkově ČEPS ročně investuje zhruba čtyři miliardy korun, a to především do obnovy vedení, ale i do nových transformačních stanic nebo řídících a bezpečnostních systémů. ČEPS v České republice spravuje přes 4000 kilometrů elektrického vedení a 34 rozvoden.