VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Kutné Hoře vyrůstá nová generace mistrů sommelierů

Kutná Hora - Sommelierů je jako šafránu a to platí i o kutnohorských restauracích. Ale to se brzy změní. Kutnohorské učiliště řemesel ve spolupráci s krajským úřadem a Národním ústavem odborného vzdělávání odstartovalo sommelierský kurz.

23.2.2012
SDÍLEJ:

Zahájení sommelierského kurzu v prostorách voršilského kláštera.Foto: DENÍK/Jitka Koděrová

Tento kurz je jedním z kamínků projektu, který se snaží zvýšit zapojení středních odborných škol do poskytování dalšího vzdělávání. „Projekt má za úkol v každém okrese zajistit jedno až dvě místa pro celoživotní vzdělávání,“ předeslal Josef Vavřinec, zástupce ředitele Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Kutná Hora. Jedním vybraným subjektem je právě kutnohorské učiliště řemesel.

Restauratéři zvýší prestiž podniku

„Oslovili jsme kutnohorské restaurace a dali jim možnost poslat své zaměstnance na kurz, aby si zvýšili kvalifikaci,“ přiblížil systém výběru návštěvníků kurzu Karel Polívka, jeden z lektorů. Přihlásili se však i samotní provozovatelé restaurací, kteří se tak snaží zvednout prestiž svého podniku a přinést tam něco nového.

Velkou část osazenstva tvoří i absolventi učiliště řemesel. „Zatím je uplatnění v oboru gastronomie stále docela dobré. Až bude horší, tak přijde na rozhodování, co vlastně mohou svým zaměstnavatelům nabídnout navíc,“ poznamenal Polívka s tím, že právě tehdy budou mít právě díky každé další kvalifikaci takzvaně body navíc.

Malá vinařská sonda do „študákovy“ duše

Mezi účastníky kurzu jsou také učni z pořadatelské školy, kteří absolvovali obor kuchař číšník nebo nástavbový obor gastronomie cestovního ruchu. S jakými záměry vstupovali do tohoto kurzu? „Jsem vyučený v oboru a ta vína mají vlastně na něj i jakousi návaznost,“ podotkl Filip Flos.

Kvalifikaci si chce rozšířit i jeho spolužačka Monika Hladíková. „Rozšířím si také obzory a v lepších restauracích je to potřeba,“ dodala.

Vína zajímají další absolventku oboru kuchař číšník Veroniku Tvarohovou. Určitě ji uspokojí modul, který začne již v příštím týdnu a zaměří se na historii a samotnou podstatu vína. „Ráda bych se dozvěděla, jaké víno mi třeba bude chutnat,“ prozradila s tím, že by chtěla vědět něco víc o víně, když už ho pije.

Ryzí fanda do vín se mezi studenty sice nenašel, ale pozitivní spotřebitelský vztah nám potvrdili a prozradili i své konzumentské preference. Zatímco Filip Flos dává přednost trpčímu bílému kutnohorskému vínu, tak Veronika Tvarohová naopak má radši sklenku sladšího bílého vína. Oproti nim jejich spolužačka Monika Hladíková ráda ochutná polosladké červené víno, konkrétně Modrý Portugal.

Při ochutnávce vína musí odhalit korek

A co konkrétně v následujících třech měsících budoucí sommeliery čeká? Naučí se vše o servírování nápojů, proniknou do tajů vína, piva a dalších alkoholických nápojů. Jeden z modulů je věnován také rituálu spojenému s kávou a čajem. K nápojům patří také doutníky. V kurzu se dozví například o jejich správném skladování, aby je nepoškodili. Čekají je také praktické ukázky. „Budou ochutnávat a poznávat vína. Rozeznají například i špatné víno nebo víno s korkem,“ nastínil Lukáš Rudolfský, který má na starosti právě modul vína.

Čtěte také: Sommeliér: Letošní vína mohou překonat i ročník '97

Autor: Jitka Koděrová

23.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1 7

Češi mají ve vesmíru svou první nanodružici. Vědcům zatím dělá radost

Stařenka v domově důchodců - ilustrační foto
13 7

Rozdíl mezi výplatou a důchodem je v Česku skoro nejvyšší v EU

Britové se pyšní novou válečnou lodí. Jde o největší plavidlo Jejího Veličenstva

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ze skotských doků v Rosythu vyrazila ke své první cvičné plavbě nejnovější chlouba královského námořnictva HMS Queen Elizabeth. Jde o doposud největší a nejpokročilejší britské válečné plavidlo v historii. Světlo světa spatřilo po osmi letech vývoje. Dokáže nést čtyřicet letadel a může na ní působit až tisíc mariňáků.

Vedení ODS schválilo program i kandidátky, chce hájit svobodu a demokracii

Vrcholné orgány ODS dnes definitivně schválily program i kandidátky pro podzimní volby do Sněmovny. Na tiskové konferenci po jednání výkonné rady a republikového sněmu ODS to řekl předseda strany Petr Fiala. Podle něj jde ODS do voleb s cílem hájit svobodu a demokracii. Fiala se domnívá, že tyto hodnoty jsou v ohrožení.

AKTUALIZUJEME

V čele ANO bude ve středních Čechách Babiš. Pilný na Vysočině kandidovat nebude

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš bude lídrem pro sněmovní volby ve středních Čechách. Žádost tamních oblastních organizací dnes potvrdilo předsednictvo hnutí. Babiš chtěl původně kandidovat až z posledního místa a neúspěšně k tomu vyzval i šéfy ostatních stran. Hnutí to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

Rakouský prezident přijel do Prahy vlakem, Sobotka ho vítal na nádraží

Na první návštěvu České republiky ve funkci rakouského prezidenta přijel do Prahy vlakem Alexander Van der Bellen. Na pražském Hlavním nádraží ho uvítal hradní ceremoniář Miroslav Sklenář a jednotka Hradní stráže. V historickém salonku nádražní budovy se pak s Van der Bellenem setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V úterý se sejde i s prezidentem Milošem Zemanem, ten se ale plánovaného podnikatelského fóra nezúčastní kvůli návštěvě Vysočiny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies