Řada německých obchodů zlevnila podobně jako v Česku už v prosinci, hlavní svátek pro milovníky slev v Německu ale tradičně přichází na konci ledna. V tomto období byl výprodej zimního zboží v zemi po dlouhá desetiletí dokonce zákonem nařízený. To už sice více než deset let neplatí, do vyprazdňování skladů za zvýhodněné ceny se přesto dál dobrovolně zapojuje velká část maloobchodníků.

Nechybí mezi nimi prodejci v Sasku a v Bavorsku, obou německých spolkových zemích sousedících s Českem, kam se za nákupy naučilo jezdit mnoho Čechů. "Milovníci slev se kvůli mírné zimě mohou těšit na super rabaty," tvrdí šéf bavorského maloobchodního svazu Bernd Ohlmann, podle něhož širokou nabídku zlevněného zboží nabízejí především tamní prodejci oblečení a sportovního sortimentu. K akci se připojily obchody s nábytkem, elektronikou nebo s výbavou pro domácnosti.

Obchodníci s textilem očekávají pokles obratu

"Potřebujeme místo v regálech, protože brzy přijde jarní móda," vysvětlil hlavní důvod výprodeje šéf berlínského maloobchodního svazu Nils Busch-Petersen. Právě prodejci textilu do výprodejů vkládají největší naděje na vylepšení zimních tržeb, na kterých se podepsal nezvykle teplý konec minulého roku. Němečtí obchodníci s textilem i kvůli tomu očekávají v uplynulém roce poprvé od roku 2008 pokles obratu, a to o dvě procenta.

"Právě u textilií je ale těžké zjistit, zda je to opravdu sleva," varoval Georg Tryba ze svazu na ochranu spotřebitelů Severního Porýní-Vestfálska. Obchodníci podle něj často jako původní cenu uvádějí nezávazné doporučení výrobce, za které se zboží většinou ale nikdy neprodává. "Vyplatí se porovnávat ceny, i když to stojí čas. Hned ve vedlejším obchodě totiž může být zlevněná zimní bunda ještě levnější," radí odborník.

Jako každý rok i letos navíc platí, že s blížícím se koncem výprodeje budou ceny zlevněného zboží dále padat; zmenšovat se ale bude také výběr. Zimní výprodej v Německu skončí 2. února.