Pokutu také na místě hned vybrala. Na stopu falešné inspektorky narazili pracovníci České obchodní inspekce (ČOI), kteří o den později dorazili na skutečnou kontrolu.

Obě písemnosti, které pokutovanému stánkaři vystavila falešná inspektorka, působí podle ČOI značně věrohodným dojmem. Falešná inspektorka se prokázala podnikateli také služebním průkazem s číslem 459. „Na rozdíl od běžných kontrol však falešná inspektorka zjištěné skutečnosti dopisovala do předtištěného kontrolního protokolu rukou. Navíc kontrolu prováděla druhého prosince, kontrolní protokol byl ale s datem třetího prosince," uvedl podrobnosti František Indra z Moravskoslezského a Olomouckého inspektorátu ČOI v Ostravě.

Jak také upřesnil, praví inspektoři ČOI provedli kontrolu i s vědomím, že údajná inspektorka na provozovně byla už o den dříve. „Kontrola byla zaměřena na kontrolu padělků, ty také byly zjištěny (obuv zvaná croxy). Pokuta bude následovat ve správním řízení," doplnil František Indra.

Případem se bude zabývat policie

Inspektor může formou příkazu na místě uložit podle zákona o ochraně spotřebitele pokutu do pěti tisíc korun, za porušení jiných zákonů pak podle správního řádu až do deseti tisíc korun. „Bloková pokuta je omezena podle zákona o ČOI hranicí pěti tisíc korun," dodal František Indra s tím, že případ „falešné inspektorky Jany Doležalové" byl předán Policii ČR.

Česká obchodní inspekce také uvedla, že nemá zatím žádné informace o tom, že by falešná inspektorka kontrolovala ještě další prodejny či podniky.

„Přesto všem podnikatelům doporučujeme, aby si při jakémkoliv podezření nejprve ověřili identitu kontrolních pracovníků – požádali je o předložení služebního průkazu a případně si vše ověřili kontrolním dotazem přímo na úřadě, za jehož zaměstnance se vydávají. V případě inspektorů ČOI je to jednoduché – stačí jeden telefonický dotaz na místně příslušném inspektorátu, kde totožnost kontrolujících osob podnikateli potvrdí. V opačném případě je na místě co nejrychleji přivolat policii. Telefonické kontakty na jednotlivé oblastní inspektoráty České obchodní inspekce jsou k dispozici na adrese www.coi.cz, v sekci Kontakty, inspektoráty," informovala ČOI na svých internetových stránkách.