Med byl dovezen z firmy Včelpo a putoval okamžitě do spalovny, kde začala jeho likvidace.

„Byly v něm zjištěny zakázané látky a byl posouzený jako materiál 1. kategorie. Čili jde o nejpřísnější posouzení v případu nakládání s vedlejšími živočišnými produkty. Proto je určen pouze k likvidaci. Tu zajišťuje ostravská spalovna SITA, která je schválena pro tyto účely krajskou veterinární správou," vysvětlil Radek Matoušek, ředitel odboru veterinární hygieny Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj.

Jak také dodal, už v minulém týdnu byla ve stejné spalovně zlikvidována zásilka spotřebitelského balení medu o celkové hmotnosti 16,5 tuny.

„Med obsahoval zakázané látky – rezidua antibiotik. Pokud by je někdo konzumoval ve větším množství, mohla by při dlouhodobějším používání hrozit i resistence na antibiotika. Tak by pak mohla být při léčbě neúčinná," sdělil dále Radek Matoušek.

Jak se likviduje med?

Mluvčí ostravské spalovny SITA Kateřina Kodatová upřesnila, že med se postupně nabírá společně s dalším odpadem a putuje do pece. Pak je likvidován při teplotě od 800 do 1200 °Celsia.

„Do pece je med nabírán i se sklenicemi. Zásilku medu o hmotnosti necelých 18 tun budeme odstraňovat postupně zhruba 4 dny. Záleží i na výhřevnosti dalšího odpadu, který se společně s medem spaluje," dodala Kateřina Kodatová.

Ostravská spalovna podle ní používá jednu z nejmodernějších technologií termického odstraňování průmyslových a nebezpečných odpadů ve střední Evropě. Likviduje například i zdravotnický materiál.

Včelpo dostalo pokutu 1,2 milionu korun

Státní veterinární správa (SVS) už minulý týden uložila obchodní společnosti Včelpo, spol. s.r.o. pokutu ve výši 1,2 milionu korun. Společnost podle tiskové zprávy SVS obdržela sankci za to, že vyráběla a uváděla na trh med obsahující rezidua antimikrobiálních látek včetně zakázaných látek.

SVS provedla 5. listopadu loňského roku ve společnosti Včelpo kontrolu, při které byly odebrány vzorky medu na vyšetření přítomnosti antibiotik. Vyšetření těchto vzorků výskyt antibiotik potvrdilo.

V reakci na to bylo Včelpu nařízeno stáhnout z trhu všechny šarže medu, ve kterých byla zjištěna rezidua antibiotik. Současně byly šetřeny i suroviny pro výrobu medů pocházející z jiných zemí. V podstatě shodné spektrum antibiotik jako ve výrobcích společnosti Včelpo bylo zjištěno v medech původem z Ukrajiny," uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Vlastníkem společnosti Včelpo je Český svaz včelařů (ČSV). Předsedkyně republikového výboru ČVS Jarmila Machová na dotaz uvedla, že med obsahující rezidua antibiotik byl dovezen na naše území z Ukrajiny.

„Přijali jsme mimořádná opatření, abychom vyloučili opakování této události. V současnosti už platí, že med ze společnosti Včelpo je nejvíce prověřovaným medem v naší republice. Vzorky zpracovaného medu před uvedením do oběhu jsou vyšetřovány na farmakologicky účinné látky v akreditovaných laboratořích," dodala Jarmila Machová.

POSTŘEH AUTORA

Medové zklamáníChleba s máslem a medem posypaný navíc nadrobno pokrájenou cibulí. Jako dnes vidím před očima mého kamaráda z dětství Luboše, když si přinesl do lesa (hráli jsme si na indiány) svou svačinu. Luboš mi vysvětlil, že maminka pochází ze Slovenska a že to, co právě ukusuje, je nejen náramná pochoutka, ale navíc je to i zdravé. A začal vypočítávat příznivé účinky medu a cibule.

Po návratu domů jsem si tehdy nechal od maminky namazat chleba s máslem a medem, protože mi Luboš svou svačinkou udělal velké chutě. Tu cibuli jsem vynechal, nějak mi to k tomu sladkému medu nešlo. Po dnešním zážitku, kdy jsem viděl, jak v ostravské spalovně likvidují med obsahující zbytky antibiotik, jsem si zase jednou povzdechl, kam to ten svět spěje.

Kdo to kdy slyšel, léčit včelky antibiotiky…

A o dnešní večeři, o té už mám jasno. Dám si chleba pořádně namazaný sádlem a tentokrát určitě nezapomenu na cibuli.