Značka Schneider zmizí ze západočeské metropole po sto dvaceti letech. Veškerá výroba masných produktů firmy Schneider v Plzni skončí k 31. srpnu. Končí zároveň v celé zemi, značka Schneider ale bude existovat dál. Vyrábět se má v zahraničí.

Zaměstnance o chystaném konci v ponělí informoval Ladislav Čechovič, jednatel Masokombinátu Plzeň a zároveň generální ředitel společnosti Carnibona Holdings Limited, do jejíž skupiny plzeňský závod patří.

"Uvedený krok je pokračováním strategie konsolidace výrobních kapacit v holdingu Carnibona, s cílem zefektivnit výrobu a zlepšit standard služeb pro zákazníky společnosti," okomentovala rozhodnutí manažerka marketingu Lucie Králová.

Podle našich informací přijde o práci v masokombinátu sídlícím na plzeňských Borských polích 230 zaměstnanců.

Z Plzně tak po dvou letech zmizí další známá řeznická značka. V roce 2015 vyklidil pole masokombinát Zeman, jenž přesunul výrobu do Příbrami a po kterém zůstal prázdný areál jatek v Jateční ulici. Dodnes hledá využití.

Areál bývalých jatek v Jateční ulici
Konec. Jateční třída zůstala bez jatek

Historie značek Zeman a Schneider je ostatně úzce propojená. Rodinnou tradici řeznického řemesla založil v roce 1897 Alois Schneider. Za minulého režimu jejich znárodněný podnik jako by neexistoval, bratři Josef a Robert ho ale začali obnovovat hned v roce 1991. Firma se pak rozdělila na výrobu masných produktů (Masokombinát Plzeň) a na specializovanou síť jejich prodejen (Zeman).

V roce 2012 plzeňský výrobní závod koupila investiční skupina Penta a začlenila ho do mezinárodní československo-maďarské skupiny Carnibona. Schneiderovi si dál ponechali část původní firmy pod názvem Zeman, ale kompletní výrobu i ředitelství přesunuli z Plzně do Příbrami.

Jaký bude osud lidí, kteří nyní v plzeňském masokombinátu přijdou o práci, stejně jako to, co bude s opuštěným výrobním areálem, se dočtete v zítřejším vydání Plzeňského deníku.

internet, cenzura, ilustrační foto
Čína zavádí kontroverzní zákon o ochraně internetu. Jde o pendrek na firmy?