VYBERTE SI REGION

V řeznictví bývá maso levnější než v supermarketech

Jindřichohradecko – Supermarkety ohrožují včetně drobných obchodníků i provozovatele tradičních masen a řeznictví.

4.1.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: profimedia.cz

„Když si jedou lidé nakoupit do supermarketu, rovnou si koupí maso i uzeniny. Kdybych nedodával do restaurací, mohl bych obchod zavřít. Letošní propad byl značný,“ svěřil se podnikatel Václav Šindelář z Kunžaku. Podle jeho slov má výhodu v tom, že vede živnost pouze s manželkou a výrobnu i obchod mají v rodinném domku.

V malém je kvalita

Nelehkou situaci menších obchodníků s masem a masnými výrobky potvrzují i někteří další podnikatelé. „Když začaly supermarkety, naše klientela se rozprchla, ale poslední tři roky se nám daří udržovat stálé klienty,“ řekl provozovatel jindřichohradeckého obchodu Maso a uzeniny Josef Štěrba.

Zatím se totiž podle jeho slov stále ještě najdou zákazníci, kteří hledají kvalitu a na reklamu příliš nedají. „Maso v supermarketu nakupuji docela nerad. Mám známého výborného řezníka, tak si raději zajedu k němu,“ svěřil se Karel z Třeboňska.

Nemají na reklamu

Nabídka salámů a mas za inzerované výhodné ceny v supermarketech oproti menším krámkům je pro zákazníky stále lákavější. Navíc si v supermarketech mohou nakoupit v době, kdy již obchody v centru města mají zavřeno.

Otázka ceny však může být podle některých obchodníků zavádějící. „Máme nižší ceny, než jsou v obchodních řetězcích, ale nikdo to neví. Všechno je to o propagaci, na kterou nemáme prostředky. Musím zaplatit dva zaměstnance, nájem a náklady na provoz se stále celkově zvyšují,“ uvedl Josef Štěrba.

Reklamní letáky supermarketů, které nabízejí maso i uzeniny tzv. za levno, totiž podle jeho slov často po slevě bývají na standardních cenách, které si udržují v jeho jindřichohradeckém obchodě. Někdy však ale inzerované ceny i po slevě bývají vyšší než v obchodě v centru města.

Ceny tlačíme dolů

Podobné zkušenosti má i Václav Šindelář. Navíc pokud jsou některé uzeniny příliš levné, znamená to podle něj jejich velmi nízkou kvalitu, kde je maso často nahrazováno jinými surovinami. Soukromí řezníci si totiž na kvalitě svých výrobků velmi zakládají a nemohou je tedy prodávat za nižší ceny, než zaplatili za maso a další potřebné ingredience včetně energií a pracovní síly.

„Ceny masa jsme od léta nezvedali. Určujeme je podle ceny masa na trhu, ale snažíme se je tlačit dolů, aby byl zákazník spokojený,“ vysvětlil Josef Štěrba. Zřejmě i pro tento přístup se jim daří čelit ekonomické krizi tím, že si udržují stálé zákazníky. Letošní obrat a zisky mají totiž podle Štěrby na stejné úrovni jako měli vloni.

Autor: Stanislava Koblihová

4.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies