V uranovém dole Rožná na Žďársku dnes začala stavba obřího plynového zásobníku, který bude největší svého druhu v Evropě. Přibližně kilometr pod zemí budou do sedmi až osmi let vyraženy prostory pro ukládání 180 milionů metrů krychlových plynu, což zaměstná až 1000 lidí. Investorem akce asi za devět miliard korun bude firma GSCeP společnosti Česká plynárenská. Peníze poplynou ze Severní Ameriky, řekl dnes ČTK předseda představenstva Ladislav Dráb.

Podle Drába se investice vrátí za několik let. „Je to rychlejší návratnost, než je obvyklé,“ uvedl. V Rožné se bude stavět zásobník kavernového typu, tedy vyražený v podzemí. Má pomoci zlepšit bezpečnost a stabilitu sítě. V Česku je takový zatím jen jeden na Příbramsku. Výhodou těchto zásobníků je podle Drába to, že v případě výkyvů v distribuční soustavě dokážou udržet tlak v potrubí, což umožňuje čerpání plynu ze sezónních zásob.

Zásobník pro střední Evropu

„Takový zásobník je schopen naběhnout řádově v desítkách minut a je schopen vyrovnat potřebu, která v tu chvíli bude ve středoevropském regionu,“ popsal Dráb. Plyn bude do Rožné dodávat norská společnost Statoil. „My neobchodujeme s Ukrajinou ani s Ruskem,“ dodal.

Stavbu zásobníku bude zajišťovat provozovatel uranového dolu, státní podnik Diamo, ve spolupráci se stavební firmou Metrostav. Budování zásobníku by mělo zajistit ekonomickou stabilitu regionu po ukončení těžby uranové rudy. V Rožné funguje poslední uranový důl ve střední Evropě, pracuje v něm kolem 500 horníků. Zásoby uranu však budou vyčerpány během několika let. Díky výstavbě zásobníku zůstanou zachována pracovní místa v podzemí, další pracovníci budou na povrchu. „Celkem se při výstavbě může pohybovat kolem 1000 zaměstnanců,“ uvedl ředitel Diama Jiří Jež.

Uchazečů o tuto práci je prý v regionu dostatek. „V každém případě bude lidí dost, máme obrovský zájem,“ přiblížil Jež. Hlavní nábor ale začne asi až za dva roky. Do té doby budou prováděny průzkumné a přípravné práce, na něž postačí kolem dvou desítek lidí. „Budeme rekonstruovat jámu a musíme také vyměnit těžní stroj, protože je zastaralý,“ popsal Jež.

Plynový zásobník prý bude bezpečný

Samotná ražba 120 kilometrů podzemních chodeb potrvá pět až šest let. Vybudovány budou vlastně dva zásobníky. Menší ve směru Bukov – Melasín pojme asi 50 milionů metrů krychlových plynu. Druhý zásobník s kapacitou do 150 milionů metrů krychlových bude u Rožné. Pracovat se bude na úrovni 18. až 21. patra uranového dolu, tedy až 1050 metrů pod zemí. Vytěžená hmota bude podle Ježe dobrou surovinou například pro stavbu silnic a železnic. „Bude to velice kvalitní kámen, nebude radioaktivní. Budeme to určitě prodávat,“ řekl.

Obyvatele v okolí podle investora provoz plynového zásobníku nemůže ohrozit. „Bude to kilometr pod zemí, v masívu. Nedovedu si představit, že by se něco stalo, zatím se nikde nic nestalo,“ tvrdí Dráb. Podle něj by naopak měly mít obce z tohoto zařízení určitý profit. Jednání o případných kompenzacích podle něj ale ještě neskončila.