VYBERTE SI REGION

V soutěži ledových vín uspěl Josef Valihrach

Lednice - Nejúspěšnějším účastníkem prvního ročníku mezinárodní vinařské soutěže Světový den ledového vína se stal Josef Valihrach z Krumvíře.

3.9.2011
SDÍLEJ:

Krumvířský vinař Josef Valihrach.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

V klání slámových a ledových vín získal dvě ze čtyř velkých zlatých medailí. Zbylé putují do Chorvatska a Kanady. Česká účast byla úspěšná, místní vinaři získali i většinu ostatních medailí, řekl ČTK ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška.

Valihrach patří k nejčastěji oceňovaným vinařům v Česku, je mimo jiné dvojnásobným držitelem ceny Vinař roku. Velké zlaté medaile v sobotu získal za Veltlínské zelené a Neuburské, obojí v podobě ledového vína. Ocenění jej potěšilo a překvapilo. "Na sladká vína se totiž nespecializuji," řekl Valihrach ČTK. Ledové víno je podle něj každý rok třešničkou na dortu. Vyrábí se ho jen malé množství. "Někteří to zkoušejí ve velkém, ale není to ono," míní Valihrach.

Pořadatelé Světového dne ledového vína oslovili zhruba 5000 vinařů z celého světa, kteří se produkci slámového a ledového vína věnují. Nakonec se v Lednici sešlo 82 vzorků od 42 vinařů. K účasti pořadatelé vyzvali jen vinaře, kteří ledová vína vyrábějí tradiční cestou, a tedy je nechladí v takzvaných kryokomorách.

"Degustátoři byli velmi spokojeni s průběhem hodnocení, stejně jako generální ředitel Světové vinařské organizace Federico Castellucci," uvedl Krška. Úroveň vín z roku 2010 ocenil i Valihrach, jenž byl jedním z porotců. "Ta vína mají víc kyselin, jsou pikantnější a nemají tolik cukru jako některé starší ročníky, například 2005. Jsou jiná, ale to je v pořádku," uvedl Valihrach. Soutěž, která je zatím jedinou svého druhu v Česku, by se podle Kršky měla opakovat i v příštích letech.

Ledová vína se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minus šest stupňů Celsia a nižší. Jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická. K výrobě se používají pozdní odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

Podle odborníků je výroba tohoto vína riskantní. Hrozny se musí ponechat na keřích do prvních mrazů, které zajistí zmrznutí bobulí na požadovanou teplotu. Mohou tak být napadeny hnilobou, poškozeny zvěří nebo ptáky. Mezi nejznámější výrobce patří Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a Kanada. V Česku se s výrobou ledových vín začalo ve druhé polovině 90. let.

Pořadatelem soutěže je česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, která tak chce posílit prestiž české gastronomie. V okolí zámku Lednice v areálu zámeckého parku ve Valticích návštěvníci mohou o víkendu ochutnat soutěžní i nesoutěžní vzorky moravských vín a kulinářské speciality Jihomorav

Autor: ČTK

3.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČSSD bude chtít od začátku roku 2018 zvýšit minimální mzdu

Praha - ČSSD bude chtít od ledna 2018 zvýšit minimální mzdu a na rok 2018 zajistit důstojný růst platů ve veřejné sféře. Na tiskové konferenci po jednání širšího vedení strany to řekl předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ústřední výkonný výbor dnes za zavřenými dveřmi projednával přípravu na březnový sjezd ČSSD i obrysy nového programu.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies