Od začátku roku do srpna bylo vyhlášeno 7291 osobních bankrotů, zatímco ve stejném období loni to byla méně než polovina. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

"Růst počtu osobních bankrotů se nezastavil, i když meziroční tempo růstu se postupně snižuje," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Návrh na osobní bankrot podalo v srpnu 1534 osob, což bylo o 335 více než v červenci. V období od ledna do srpna podalo návrh na osobní bankrot 9854 lidí, o 4763 více než ve stejném období loňského roku. Meziročně se počet vyhlášených osobních bankrotů zvýšil o 94 procent. "Rozdíl mezi počtem návrhů a počtem vyhlášených osobních bankrotů se v zásadě stabilizoval, i když na vyšší úrovni, než tomu bylo v roce 2009 a 2010,“ dodala Kameníčková.

Od počátku platnosti zákona umožňujícího vyhlášení osobního bankrotu se na jejich počtu nejvíce podíleli lidé ve věku 35 až 44 let. Tvořili téměř jednu třetinu všech případů. O něco více než jednou pětinou se podílely osoby ve věku od 45 do 54 let. Nejmenší podíl na počtu osobních bankrotů vykázala nejmladší věková skupina do 24 let (tři procenta). Počet osobních bankrotů nejstarší věkové skupiny (55 let a více) se na jejich celkovém počtu podílel také jednou pětinou.

Podat návrh na osobní bankrot může pouze člověk, který má více než jednoho věřitele a prokáže, že je v jeho možnostech v průběhu pěti let od vyhlášení bankrotu splatit alespoň 30 procent dlužné částky. Poté je dlužník osvobozen od placení zbytku závazků.

Vede Ústecký kraj

V srpnu bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno v Ústeckém kraji (175 případů), dále v Moravskoslezském kraji (167) a ve Středočeském kraji (123). Nejméně pak v kraji Vysočina (13) a v Jihočeském kraji (34).

Za osm měsíců letošního roku bylo vyhlášeno nejvíce osobních bankrotů v Moravskoslezském kraji (1153) a jen o něco méně v Ústeckém kraji (1127). Nejméně osobních bankrotů bylo v tomto období vyhlášeno v kraji Vysočina (125) a v Praze (234).

Od ledna do srpna 2011 se ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 nejrychleji zvýšil počet bankrotů v Plzeňském kraji (o 275 procent) a jen o něco pomaleji v Karlovarském kraji (o 267 procent). Pouze o třetinu stoupl počet osobních bankrotů v Pardubickém kraji a o 41 procent pak v Moravskoslezském kraji.

V letošním roce bylo nejvíce osobních bankrotů v přepočtu na 10.000 obyvatel vyhlášeno v Karlovarském kraji (16,2), dále v Ústeckém kraji (13,5) a Královéhradeckém kraji (10,6). Nejméně případů bylo v Praze (1,9) a v kraji Vysočina (2,4). V průměru za všechny kraje připadlo na 10.000 obyvatel 6,8 osobního bankrotu.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Čtěte také: Jak z kolotoče dluhů? Bankrot