Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plzeňský sládek: V řadě zemí jsou překvapeni, když mají čepovat pivo s pěnou

/ROZHOVOR/ V Plzni dnes vrcholí soutěž o nejlepšího výčepního, kterou letos už po dvanácté organizuje Plzeňský Prazdroj. „Jsme hrdí na to, že se česká pivní kultura prosazuje ve světě,“ říká v rozhovoru pro Denik.cz předseda poroty a starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

17.8.2017
SDÍLEJ:

Sládek Václav BerkaFoto: Jozef Gáfrik

Pane sládku, můžete říct, co je smyslem soutěže?

Soutěž Master Bartender čili Mistr výčepní je jedním z programů, kterými se snažíme zlepšovat kvalitu piva přímo v restauracích, ba co více, přímo v poháru spotřebitelů. Když jsme se zamýšleli nad tím, co udělat pro to, aby lidé pili pivo v té nejvyšší kvalitě, tedy tak, jak nápoj opouští pivovar, přišli jsme na to, že musíme vymyslet vzdělávací programy pro všechny, kdo přicházejí s pivem do styku. Ať už jsou to zaměstnanci ve výrobě, pracovníci skladů nebo dopravci. Naší snahou bylo, aby lidé, kteří s nápojem manipulují, o něm věděli vše, co je nutné pro zachování jeho kvality. Výčepní sami přitom hrají v tomto řetězci velmi významnou roli. Nejde přitom jen o samotné čepování, aby také o obsluhu výčepního zařízení, o mytí a proplachování pivních trubek, o teplotu skladování. Také jsme je chtěli naučit, jak zacházet se sklem, do kterého pivo čepují, protože právě to je dost často slabým místem hospod. A pochopitelně, když si ti nejlepší výčepní mohou nakonec porovnat své znalosti a dovednosti s kolegy z oboru, tak se z toho stává zajímavá soutěž, vlastně mistrovství. Během těch dvanácti ročníků už školeními a soutěží prošlo už několik tisíc lidí.

Pokud vím, do finále soutěže se letos probojovalo 28 účastníků. Odkud jsou?

Ve zmíněné osmadvacítce jsou i slovenští kolegové, takže jde o česko-slovenské finále. Jsou z různých koutů našich republik, nechybí samozřejmě zástupce Plzně, kolébky Pilsner Urquellu, ale jsou tu finalisté z Malacek, Pezinoku či Banské Bystrice i Bratislavy, od nás pak z Prahy, Brna, Tábora, Českého Krumlova nebo z Ostravy. Jsem rád, že jsou mezi soutěžícími i ženy. Zatím netrpělivě čekáme, kdo bude tím či tou nejlepší. Jisté je, že na konci dne budeme mít jednoho českého a jednoho slovenského výčepního pyšnícího se titulem Master Bartender 2017.

Ve kterých disciplínách si měří síly?

Poměrně dlouho jsme se zamýšleli nad tím, jaké disciplíny do soutěže zařadit, aby co nejvíce odpovídali reálným podmínkám. V první řadě jde o načepování a naservírování piva porotě, a to i z lahví, abychom měli jistotu, že tito výčepní obstojí i v restauraci, kde se třeba pivo nečepuje. Pak porota adepty zkouší z různých teoretických znalostí o pivě, jak se vyrábí, jaké má vlastnosti, jaké suroviny se používají. Jednou z atraktivních disciplín je čepování v zátěži. Ta se konala už včera večer na nádvoří pivovaru jako součást koncertu pro veřejnost. Soutěžící se střídali za pultem, přičemž porotci chtěli vidět, jak účastníci soutěže reagují na tlak veřejnosti, kdy jim před pípou stojí dav zákazníků. Zkoušíme i to, jak soutěžící umí o pivu mluvit. Protože hosté si mají z restaurace odnést příjemný zážitek, o který se rádi podělí s kamarády, ale za kterým se i do hospody rádi vrátí.

Co je odměnou vítězi?

Především samotný titul vítěze, což je po zmíněných dvanácti letech existence už hodně prestižní okolnost. Cenou je i pivo pro restauraci, v níž mistr výčepní působí. Vítěz navíc na podzim vyrazí na zahraniční túru po našich restauracích. Jednak chceme, aby naši výčepní měli představu, jak si vede Pilsner Urquell v zahraničí. A zároveň právě Master Bartender během této cesty předává své umění zahraničním kolegům. Jsem hrdi na to, že můžeme krom exportu piva do více než padesáti zemí světa, vyvážet i velmi unikátní pivní kulturu. Řemeslo výčepních není omezené jen na Českou republiku, ti nejšikovnější mají šanci pracovat i v zahraničí a popularizovat zmíněnou českou pivní kulturu.

Jak byste ve všeobecnosti zhodnotil úroveň čepování piva v tuzemsku?

Řekl bych, že i v mezinárodním srovnání je velmi vysoká, přičemž si dovolím tvrdit, že jedním z hlavních impulzů je právě Plzeňský Prazdroj. Obecně ale platí, že je v zájmu nás pivovarníků, aby se pivo čepovalo a konzumovalo v co nejvyšší kvalitě. I naše konkurence si uvědomuje, že dobře naservírované pivo je jistou cestou ke spokojenosti zákazníka.

Čím se podle vás vyznačuje česká pivní kultura?

Musím začít u pojmu české pivo, konkrétně u ležáků, které se dost liší od piva vařeného v zahraničí. Ať už jde o míru prokvašení nebo hořkosti, o hustotu pěny – to všechno vede k tomu, že české pivo se dobře pije, což potvrzuje spotřeba piva na hlavu, která je se 147 litry nejvyšší na světě. To je dané především touto lahodností. U nás je navíc zvykem čepovat pivo s hezkou smetanovou pěnou. Ale nejde jen o vizuální efekt, ale zároveň o prvek kvality. Pěna totiž chrání pivo před chuťovými změnami tím, že brání přístupu kyslíku, což je z hlediska konzumace velmi důležité. Ve spoustě zemí, v nichž se také hodně pije pivo, jsou odborníci překvapení, když je naši výčepní přesvědčují, že by měli čepovat pivo s pěnou. Zpočátku se trochu brání, ale když poté ochutnají, tak jim dají za pravdu. To jsou zkušenosti z našich hospod po celém světě, které jsem měl možnost navštívit a z nichž mi chodí děkovné maily, že jsme tento způsob čepování naučili i tamní výčepní.

I v tuzemsku přibývá malých pivovarů. Nebojíte se, že vám odpijí ze sklenky?

Samozřejmě, může se stát i to. Myslím si však, že z hlediska zákazníka je rozhodující, aby bylo pivo dobře uvařené, ať už pochází z velkého nebo malého zdroje. Tedy aby byla věnována náležitá péče kvalitě. Jsem přesvědčený, že výrobcům, kteří budou klást důraz na kvalitu, příznivců neubude. A jinak - malé pivovary přinášejí na trh zpestření. I my jsme začali před několika léty vařit limitované várky, abychom nabídli štamgastům v našich hospodách i jiné druhy piva, než jaké pijí běžně. Uvedu alespoň Stout, Ale anebo Indian Pale. To je naše reakce na přání spotřebitelů pít z času na čas něco neobvyklého.

Letos si připomínáte malé jubileum, 175 let od uvaření první várky piva značky Pilsner Urquell. Jak slavíte?

Řekli jsme si, že takové hezké jubileum se nemá slavit jenom jeden den, nýbrž celý rok. Historii si připomínáme různými způsoby. Například poukazováním na milníky naší cesty ke spotřebitelům celého světa, konkrétně co všechno se muselo odehrát, aby se naše pivo vůbec dostalo z Plzně o kousek dále. Už rok po uvaření první várky jsme se dostali do Prahy k Pinkasům. Pak přibývala další města, Vídeň, Praha, Paříž, Londýn. V roce 1873 se plzeňské pivo čepovalo už i na americkém kontinentu. Podívali jsme se při příležitosti tohoto jubilea i na to, které významné osobnosti byly spojeny s naší značkou během oněch 175 let. Byla jich velká řada, zmiňme Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka z oblasti hudby, Karla Hynka Máchu z řad spisovatelů, Mikoláš Aleše z řad malířů. Anebo jak se stalo, že pivovar přispěl k financování prvního Národního divadla, nebo dostavby Chrámu svatého Víta v Praze.

Dnes se Prazdroj vyváží do více než padesáti zemí světa. Jaká byla tato cesta?

Na té cestě stále jsme. Nezapomínáme na to, jak jsme v průběhu let vyváželi českou pivní kulturu do světa. V řadě zemí byla značka Pilsner Urquell vůbec prvním importovaným pivem. A najednou příslušníci jiných národů zjistili, že české pivo je chutné a kvalitní. Jsme vlastně takovými pionýry a průkopníky – další české značky už měly snadnější cestu, svým způsobem jsme otevřeli a otevíráme českému pivu cestu do světa.

Na který den vlastně připadá ono historické výročí?

První várku piva značky Pilsner Urquell uvařil sládek přesně 5. října 1842. My si tuto událost připomeneme v rámci letošního Pilsner Festu sedmého října, což je sobota. Troufám si říct, že to bude veliká sláva. O pivo a jeho nejvyšší kvalitu se budou starat ti nejlepší výčepní, kteří zrovna nyní soutěží o titul šampiona. Oslavu organizujeme společně s městem a nebude tedy ohraničena jen areálem pivovaru, slavit se bude v celém centrum Plzně. Už teď na ni srdečně zvu všechny milovníky plzeňského piva.

Autor: Jozef Gáfrik

17.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
POLICIE - ilustrační foto.
2

Scéna jako z amerického filmu! Zběsile ujíždějící řidič zranil dva policisty

Za nezávislost Katalánska demonstrují v ulicích tisíce lidí
8

Napětí ve Španělsku stoupá. Do Katalánska míří policejní posily

Kontroverzní reforma práce má ve Francii zelenou. I přes protesty tisíců lidí

Francouzský prezident Emmanuel Macron podepsal kontroverzní reformu zákoníku práce, proti níž v zemi protestovaly tisíce lidí. Prezident tyto reformy sliboval od svého zvolení a podle něj jsou nezbytné pro hospodářství a společnost. Upozornil, že představují dobré řešení zejména pro nejmenší podniky, které vytvářejí nejvíce pracovních příležitostí.

AUTOMIX.CZ

Tatra postavila unikátní osmikolku se všemi řiditelnými koly. Hýbe se jako krab

Česká automobilka Tatra se pochlubila jednou unikátní novinkou. Pro jistého švýcarského zákazníka totiž postavila osmikolový podvozek se systémem řízení kol všech čtyř náprav. Vůz díky tomu umí mimo jiné takzvaný „krabí chod", tedy jízdu šikmo vpřed či vzad doleva nebo doprava při stejném úhlu natočení všech kol. Není divu, že novinka v Kopřivnici dostala právě přezdívku "Krab".

AKTUALIZOVÁNO

Laver Cup začal: Evropa válí. Berdych s Nadalem však padli

/FOTOGALERIE/ Tenisté týmu Evropy vedou po prvních dvou zápasech Laver Cupu nad výběrem světa 3:1. Byly to ale pořádné bitvy, bojovalo se o každý míček. Nejprve Chorvat Marin Čilič porazil dvakrát 7:6 mladého Američana Francese Tiafoeho, pak si Rakušan Dominic Thiem poradil 6:7, 7:6 a 10:7 v rozhodujícím super tie-breaku s dalším americkým hráčem Johnem Isnerem. Alexander Zverev pak zdolal Denise Shapovalova. Jediní, kdo za Evropany podlehli, byli Tomáš Berdych s Rafaelem Nadalem ve čtyřhře.

Německo: Merkelová v neděli nejspíš vyhraje, další vývoj je ale otevřený

Německá kancléřka Angela Merkelová, šéfka konzervativní unie CDU/CSU, ukončí v pátek svou volební kampaň v Mnichově, její protikandidát, lídr německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz v Berlíně. K volebním urnám zamíří Němci v neděli. Nejpravděpodobnější variantou je, že potvrdí Merkelovou i pro její čtvrté funkční období.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení