VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Zelárně Lobkowicz se kyselá pochoutka vyrábí už 150 let

Plzeň – Zelí vyráběné s láskou. To je tradiční kysané křimické zelí, které se už od září rodí pod rukama a především pod nohama třicítky zaměstnanců a brigádníků místní Zelárny Lobkowicz.

23.11.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
28 fotografií

Tradiční křimické zelí se vyrábí už 150 let. Nechybí šlapání ani modřínové kádě.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Za sezonu, která většinou trvá od září do Vánoc, zde zpracují na 200 tun hlávek. Ty zelárně dodává pětice výhradně místních zemědělců. „Zelí z Polabí nebo dokonce z Polska u nás nenajdete," vysvětluje vedoucí provozu Jaroslava Polesná.

Podle původního receptu se zde kyselá pochoutka vyrábí už 150 let. Jedinou prací, kterou za lidi plně obstará technika, je krouhání hlávek. Tomu předchází jejich dopravení z valníku do krouhárny a ruční očištění a rozkrojení křížem, a to včetně košťálu. Právě jeho zapracování totiž křimickému zelí společně se šlapáním a zráním v modřínových sudech dává tu správnou chuť.

Do kádě po žebříku

„Krájení rozhodně není snadná práce. Je důležité dostat do ruky ten správný grif," říká Polesná s tím, že jedna hlávka váží až osm kilo. Už nakrouhané zelí padá šupnou rovnou do kádí, kde se ho ujímají pracovníci s vidlemi a v bílých holínkách.

Samotné šlapání pak mezi zaměstnanci patří k té oblíbenější činnosti. To potvrzuje i Šárka Pejřimovská, která včera společně se dvěma kolegy celou šichtu pochodovala po zelí umístěném ve tři metry hluboké kádi. Do ní šlapači zpočátku musejí slézat po žebříku. Zelí jim pod nohama přibývá ve dvaceticentimetrových vrstvách, které jsou samostatně dochucované solí a kmínem.

Každou vrstvu je pak nutné pořádně udusat, aby se pryč dostal všechen vzduch. Důležité je odstranit i přebytečnou vodu, díky čemuž je zelí křupavější. Než se kysané zelí dostane k zákazníkům, zraje v kádích šest neděl.

Šťáva ze zelí jako nápoj

Místní specialitou je přebytečná šťáva ze zelí, které zaměstnanci přezdívají křimický burčák. Tu si lidé mohou zdarma načepovat přímo v areálu zelárny. „Ve šťávě je ze zelí obsaženo to nejzdravější," vysvětluje Polesná, podle níž jde mok na pročištění organismu mezi lidmi na dračku.

Především v prvních zářijových týdnech, kdy v podniku začala sezona, se na nádvoří tvořily fronty nedočkavců. Koupit je zde na váhu možné jak již hotové kysané zelí, tak i krouhané hlávky, jež si lidé mohou doma sami naložit.

„Nakonec si ale stejně přijedou pro to naše, že se jim to letos zase nepovedlo," dodává s úsměvem Polesná, podle níž lidé nejčastěji dělají chybu v tom, že ze zelí neodstraní přebytečnou vodu, nebo k soli přidávají příliš mnoho kmínu. Po něm totiž zelí hořkne.

A jaké že je správné množství soli? „Moje babička vždycky říkala. Kolik kilo zelí, tolik deka soli," radí vedoucí provozu.

Autor: Hana Pražáková

23.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
PETR JAŠEK. V Súdánu je 
od roku 2015.
AKTUALIZOVÁNO
3

Čech odsouzený v Súdánu byl propuštěn, přiletí se Zaorálkem

Věra Jourová
11 30

Věra Jourová: Na prezidenta by měl kandidovat Martin Stropnický

Bouřlivák Johnny Cash přežil bitku s pštrosem i požár národního parku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Přízvisko legenda si dnes vysloužil kdekdo. Ovšem Johnny Cash jí doopravdy byl. Napsal přes 1500 písní a v žebříčku Billboardu mu figuruje zhruba obdobný počet hitů jako Ro-lling Stones. Muž v černém vypil tisíce lahví alkoholu, vyzkoušel všechny drogy, zapálil národní park, napadl ho pštros a celý život ho strašila předčasná smrt jeho bratra. V neděli by oslavil 85. narozeniny.

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

Karneval v sušickém klubu skončil tragédií

Sušice – Páteční karnevalové veselí skončilo v jednom ze sušických klubů tragicky. Podle informací Deníku tam svůj život ukončil jeho provozovatel.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek patří mezi favority, na medaili v sobotu nedosáhnul

Judista Lukáš Krpálek při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz sice nakonec skončil na Grand Prix v Düsseldorfu pátý bez medaile, ale v průběhu turnaje porazil světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů. Krpálek prohrál až poslední dva zápasy - v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl v obou aktivnější než soupeři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies