„Vyšší tržby a zisk proti plánu jsou dány kurzovými rozdíly měn," řekla ČTK ekonomická náměstkyně Jana Javorská. V prosinci totiž společnost obdržela zbytek peněz z evropské dotace na obří investiční akci za téměř 1,5 miliardy korun, která se uskutečnila v letech 2007 až 2009. Její nevyplacení ovlivnilo hospodářské výsledky roku 2011, tehdy si společnost musela vzít úvěr. „Stále však ještě čekáme na české dotační peníze," doplnila Javorská. Tehdy se budovala nová kanalizační síť a čistírny odpadních vod.

Vodné a stočné zvýšila společnost, jejímiž akcionáři jsou obce a města regionu, pro rok 2012 o deset procent. Důvodem byla právě obří investice a neproplacené části dotace a také zvýšení DPH. Pro letošní rok už společnost sáhla ke zdražení pouze o 3,4 procenta na současných 79,33 koruny za metr krychlový.

Největší současnou investiční akcí je rekonstrukce úpravny vody Břeclav-Kančí obora, která funguje od 70. let minulého století. Zásobuje 30.000 lidí a půjde o investici za 320 milionů korun. Původně se plánovalo, že se začne stavět ve druhé polovině loňského roku, ale práce se posunuly až do letošního jara. Rekonstruovat se bude dva roky.