VYBERTE SI REGION

Vánoční cukroví lze ještě stále objednat

Plzeň – Vánoční cukroví nejde podle cukrářů na odbyt jako dříve. Trh totiž zahltilo téměř o polovinu levnější pečivo z Polska.

30.11.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Většina zákazníků se po vyzkoušení krásně nazdobených, ale tvrdých sušenek, zase zřejmě vrátí zpět k tradiční české chuti, i když už ne letos. Některé výrobny již objednávky sice nepřijímají, nakoupit vanilkové rohlíčky a další vánoční dobroty ale stále není problém.

Vyšší ceny

„My přijímáme objednávky ještě dva dny před Vánoci,“ uvádí například prodavačka v Pekařství Malinová, které má v Plzni tři své pobočky u vlakového a autobusového nádraží.

Ještě čtrnáct dní si mohou zájemci objednávat směs deseti druhů z cukrárny Evžena Samka na rohu ulic Slovanská – Suvorovova. „Cenu jsme oproti loňsku museli zvednout, ale jen o deset korun na kilo, přidávali jsme totiž peníze cukrářkám. Nyní tedy kilo směsi vyjde na 300 korun,“ vysvětluje Samek.

Zboží z Polska

Zájem o vánoční cukroví je prý opět o něco menší. „Klesá rok od roku, trh zaplavuje polské zboží, které je mnohem levnější. Není ale k jídlu. Zákazníci, kteří jej vyzkoušeli vloni se nám letos naštěstí vrátili, jsou to totiž jen krásně nazdobené sušenky, nechutnají dobře,“ říká Samek. Sám si zakládá na tradičních rodinných receptech a pravých ingrediencích bez náhražek. „V současnosti pečeme už jen 200 nebo 300 kilo cukroví, před deseti lety to bylo jednou tolik,“ doplňuje majitel cukrárny.

Na polskou konkurenci si stěžuje také Vlasta Václavíková, majitelka plzeňské cukrárny U Marka. „Věřím, že se lidé vrátí, až ochutnají, jaké je, ale v tuto chvíli nám zákazníky bere. Pečeme sice stále stejné množství, teď před Vánoci dvě tuny cukroví, to když si představíte, že jeden kousek váží pár deka, je to na kusy obrovské množství. Ale zákazníků máme stále více, jen si méně objednávají,“ popisuje situaci Václavíková.

Konkrétnější objednávky

Zákazníci si totiž nyní vybírají. „Dříve si vzali klidně deset kilo a bylo jim skoro jedno, co tam bude. Nyní si objednávají po kilech a přesně říkají jaké druhy chtějí,“ říká Václavíková. Cena cukroví se U Marků pohybuje od 370 do 560 korun za kilogram. Oproti loňsku museli kvůli vyšším nákladům zvednout také cenu, a to o deset procent. „Nejvíc stojí výrobky s ořechy. Vlašské ořechy totiž strašně podražily. Lidé si nejraději objednávají klasiku, linecké slepované a vanilkové rohlíčky,“ říká Václavíková. V současnosti už žádné objednávky nepřijímá, zájemci ale mohou padesát druhů cukroví zakoupit přímo v cukrárně ve volném prodeji od 12. prosince.

Autor: Michaela Kunešová

30.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Studenti zapálili svíčky
12

Dvacítka studentů bude držet hladovku jako pietu za Palacha a Zajíce

Ilustrační foto.
15 10

Cukrovka, špatný zrak? Nevadí. Armáda i policie snižují limity

Na sídliště lanovkou? Brnu se komplikuje stavba tramvajové tratě

Brno /INFOGRAFIKA/- Dopravu na sídliště Kamechy může v budoucnu obstarat lanová dráha. Lanovky v Brně už vedení města ale několikrát navrhlo a zatím nikdy nedokončilo.

Kriminalita byla loni ve všech krajích nejnižší za posledních deset let

Policii se dařilo objasňovat trestné činy. Bezpečnost pozitivně ovlivnila také ostražitost lidí – i když občas přehnaná.

Trump dráždí Němce možným zavedení cla na jejich automobily

Berlín (Německo) - Budoucí americký prezident Donald Trump pohrozil německým výrobcům automobilů zavedením vysokého cla na dovoz do Spojených států. "Můžete vyrábět auta pro Spojené státy. Za každé auto, které přijde do USA (ze zahraničí), ale zaplatíte 35procentní daň," řekl Trump na adresu německých automobilek v rozhovoru, který poskytl německému listu Bild. Vysokým dovozním clem už dřív pohrozil i některým automobilkám z USA a Japonska, které vyrábějí v Mexiku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies