Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

16.7.2017
SDÍLEJ:

Třadvacetiletá Adéla Šafaříková z Vyškova v Brně založila restauraci, kde se vaří paleo a vegan strava.Foto: Deník / Marie Mrázová

K vlastnímu podnikání ji dohnaly zkušenosti z práce v pohostinství. „Jednou jsem se dostala do situace, kdy už jsem jako obsluha neměla lidem co z jídelníčku doporučit. S přáteli jsme zkoušeli jiné práce, ale pak jsme se rozhodli, že si otevřeme něco svého,“ vypráví mladá žena.

K vaření se dostala teprve před dvěma lety, když začala vypomáhat v kuchyni. „Strašně mě to chytlo a zjistila jsem, že mi to jde samo,“ dodává. Na jídlo si vždy vyhradí čas, chce vidět, co její strava obsahuje, a vychutná si ho.

Vaření paleo a vegan stravy je podle ní hrozně jednoduché. „Snažíme se do jídel dávat co nejméně koření, aby lidé skutečně cítili chuť jídla. Je to strašně jednoduché a chutné. Třeba taková pečená řepa v alobalu je výborná,“ tvrdí.

Občas má zákazníky, kteří si připadají nedojedení, pokud nemají těžký pocit v žaludku. „S těmi ale nic nenaděláme, musí na to přijít sami,“ krčí rameny.

Maso shání vždy čerstvé u řezníka. „Vaříme také bez laktózy, cukru a lepku. Olej používáme pouze olivový a kokosový. Veganská jídla máme kvůli tomu, že jsou obecně dobrá a lehká. Paleo strava je zase co nejčerstvější a nejčistší, vůbec není syrová,“ vysvětluje.

Sama občas sklouzne i k fastfoodu. „Jím úplně zdravě, ale taky se mi stane, že si ve dvě ráno dám smažák,“ směje se kuchařka. Vegetariánka ani veganka není.



A dodává, jak vzniklo jméno Má hostina. „Nechtěli jsme klasické názvy jako třeba U Pavla. Nejdřív nás napadl koncept, že porce se bude skládat z několika druhů jídel a každý si nabere a udělá svoji hostinu,“ objasňuje Šafaříková.

MARIE MRÁZOVÁ

Autor: Redakce

16.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Podzim. Ilustrační foto.
4

Z následujících čtyř týdnů bude nejchladnější ten od 9. října

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Jak si správně vybrat záchod

VÍME PRVNÍ / AKTUALIZOVÁNO

Střelba ve vlaku do Adamova: Spolucestující zabil známého, trať hodiny stála

/FOTOGALERIE/ Kolaps cestujícího a zastavení vlaku. Houfy policistů, výslechy svědků. Tak vypadala jízda pátečního vlaku z Brna do Adamova, který se na cestu vydal po desáté večerní. Jeho jízda skončila v Bílovicích nad Svitavou nedaleko za Brnem. Kolabující cestující byl totiž zastřelen.

AKTUALIZOVÁNO

Parašutista na Dnu armády dopadl mezi diváky. Jsou tři zranění

/FOTOGALERIE/ Při závěrečném seskoku osmi parašutistů na Dnu armády na pražské Letné se jeden z nich netrefil do určeného prostoru a dopadl mezi diváky. Zranění byli tři lidé, vedle parašutisty ještě jedna z divaček a dítě. Šestatřicetiletý výsadkář skončil v Ústřední vojenské nemocnici Praha, žena byla převezena do Motola. Zranění nejsou vážná, řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Španělská vláda opět zasahuje. Převzala kontrolu nad katalánskou policií

Španělské úřady se rozhodly zasáhnout i do vedení nad katalánskou policií. Jednají tak ve snaze překazit referendum o nezávislosti, který vláda považuje za nelegální. V době očekávaného konání bude tedy muset katalánská policie poslouchat příkazy z Madridu. V sobotu o tom rozhodlo ministerstvo vnitra.

Muž podle policie vylákal z žen 2,5 milionu, hrozí mu osm let vězení

/VIDEO/ Pražští kriminalisté vyšetřují jedenatřicetiletého muže, který podle nich podvodně vylákal z žen téměř 2,5 milionu korun. Seznamoval se s nimi na internetu. Policisté zatím evidují deset poškozených a hledají případné další oběti. Muži, který je od září ve vazbě, hrozí až osm let vězení. Na webu tom dnes informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení