Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

16.7.2017
SDÍLEJ:

Třadvacetiletá Adéla Šafaříková z Vyškova v Brně založila restauraci, kde se vaří paleo a vegan strava.Foto: Deník / Marie Mrázová

K vlastnímu podnikání ji dohnaly zkušenosti z práce v pohostinství. „Jednou jsem se dostala do situace, kdy už jsem jako obsluha neměla lidem co z jídelníčku doporučit. S přáteli jsme zkoušeli jiné práce, ale pak jsme se rozhodli, že si otevřeme něco svého,“ vypráví mladá žena.

K vaření se dostala teprve před dvěma lety, když začala vypomáhat v kuchyni. „Strašně mě to chytlo a zjistila jsem, že mi to jde samo,“ dodává. Na jídlo si vždy vyhradí čas, chce vidět, co její strava obsahuje, a vychutná si ho.

Vaření paleo a vegan stravy je podle ní hrozně jednoduché. „Snažíme se do jídel dávat co nejméně koření, aby lidé skutečně cítili chuť jídla. Je to strašně jednoduché a chutné. Třeba taková pečená řepa v alobalu je výborná,“ tvrdí.

Občas má zákazníky, kteří si připadají nedojedení, pokud nemají těžký pocit v žaludku. „S těmi ale nic nenaděláme, musí na to přijít sami,“ krčí rameny.

Maso shání vždy čerstvé u řezníka. „Vaříme také bez laktózy, cukru a lepku. Olej používáme pouze olivový a kokosový. Veganská jídla máme kvůli tomu, že jsou obecně dobrá a lehká. Paleo strava je zase co nejčerstvější a nejčistší, vůbec není syrová,“ vysvětluje.

Sama občas sklouzne i k fastfoodu. „Jím úplně zdravě, ale taky se mi stane, že si ve dvě ráno dám smažák,“ směje se kuchařka. Vegetariánka ani veganka není.



A dodává, jak vzniklo jméno Má hostina. „Nechtěli jsme klasické názvy jako třeba U Pavla. Nejdřív nás napadl koncept, že porce se bude skládat z několika druhů jídel a každý si nabere a udělá svoji hostinu,“ objasňuje Šafaříková.

MARIE MRÁZOVÁ

Autor: Redakce

16.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kočka
23

Žena zemřela po kousnutí kočkou na nemoc přenášenou klíšťaty

Zleva Michal Urbánek, Kamil Jirounek, Radomír Kučera a Peter Kmeť
3 10

Jde o pokus o násilné převzetí mojí firmy, tvrdí zakladatel Oleo Chemical

Nechtěné děti. V Česku lze rodit v utajení, ale ne anonymně

Případ novorozence z Plzeňska, kterého matka chtěla po porodu zavraždit, vyvolal emoce i otázky. Chlapeček totiž nakonec skončil v babyboxu, ale přes rychlou snahu lékařů o jeho záchranu po pár hodinách zemřel. Muselo se to stát? Možná ne, kdyby nešťastná rodička věděla o možnosti rodit v utajení.

Hackerský útok na UniCredit v Itálii zasáhl 400 tisíc klientů

Zatím neznámí hackeři zaútočili na největší italskou banku UniCredit. Ohrožena jsou data ze 400 tisíc účtů.

Potvrzeno! Francii postihla katastrofální neúroda vinných hroznů

Když na jaře varovali francouzští vinaři, že silné mrazy zničily jejich celoroční snažení, mnozí doufali, že se réva nakonec vzpamatuje. Bohužel, černé předpovědi se vyplnily.

V bankomatech je Windows XP, lze ho ovládnout během minuty

Ke každému bankomatu se dá jednoduše připojit USB kabelem, peníze pak lze ukrást během minuty. Několika zlodějíčkům v Asii se tak před časem podařilo jednoduše vybrat peníze. Experti vysvětlují, jak jsou bankomaty málo zabezpečené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení