O těchto praktikách jako první informoval list El Mundo s odvoláním na informované zdroje ze španělské energetiky a na dopis státního tajemníka pro energetiku Pedra Marina.

Španělský audit solárních elektráren od listopadu 2009 do letošního ledna podle předběžných výsledků ukázal, že v době od půlnoci do sedmé hodiny ranní dodaly solární panely ve sledovaných měsících do energetické sítě celkem 4500 megawatthodin elektrické energie. Podle odhadů činí škoda asi 2,6 milionu eur (65 milionů Kč).

"Je to jen vrcholek ledovce," řekl španělskému listu jeden z expertů na energetiku. Noční nasvěcování se dá snadno odhalit, někteří operátoři však používají tyto praktiky i ve dne, aby simulovali větší výkon svých zařízení a dostali za dodanou elektřinu více peněz, uvádí list.

O nasvěcování fotovoltaických panelů výkonnými reflektory zapojenými do naftových generátorů se dříve mluvilo spíše v nadsázce jako o možném nebezpečí. Tato praktika je však velmi výhodná a vzhledem k obrovskému cenovému rozdílu mezi levnou elektřinou ze standardních elektráren a povinně vykupovanou drahou solární energií téměř neodolatelná. Cena solární elektřiny je proti běžné elektřině z uhlí zhruba pětinásobná a provozovatelé sítí jsou povinni vykupovat solární elektřinu za oficiálně stanovenou cenu.

Španělsko donedávna díky obřím dotacím a povinným výkupům zažívalo solární boom a po Německu má v Evropě druhý největší počet slunečních elektráren s instalovaným výkonem v objemu přes 3300 megawattů. Vláda však na konci roku 2008 dotace drasticky seškrtala a výrazně omezila velikost dotovaných projektů, načež celá solární "bublina" splaskla. Spekulanti se solární energií se od té doby snaží využít velkého rozdílu cen různých zdrojů a benevolentní regulace nových kapacit zejména v Německu a České republice.

Španělská fotovoltaická asociace ASIF vyzvala podle agentury Bloomberg úřady, aby možné podvody provozovatelů solárních panelů vyšetřily. ASIF zejména lituje toho, že zprávy o těchto podvodech pronikají do tisku a mají "škodlivé dopady na veřejnou pověst celého odvětví".

Solární energie ve Španělsku "byla finančním produktem, nikoli energetickým řešením", poukázal loni na spekulativní povahu neúměrně dotovaného odvětví šéf přední španělské energetické skupiny Iberdrola Ignacio Galán. Iberdrola je sice největším světovým producentem obnovitelné energie, namísto drahé fotovoltaiky se však soustředí na větrnou energii, která je mnohem levnější a není tak náročná na půdu.