Včelaři do konce května vyplní dotazník se zhruba 20 otázkami. „Data sesbíráme a vyhodnotíme. Můžeme z nich zjistit úhyny včelstev v celé České republice, jednotlivých krajích, případně okresech a charakterizovat klíčové léčebné zásahy v sezoně. Cílem je sledovat i rizikové faktory, které mohou mít na úhyn včelstev vliv," uvedl biochemik a včelař Danihlík.

Mezinárodní projekt byl zahájen v roce 2007 a Česká republika se do něj zapojila poprvé loni. V tuzemsku je zhruba 47.000 včelařů a loni se jich do projektu přihlásilo 556, což je přibližně 1,2 procenta. „Včelaři v dotazníku uvádějí například to, kolik měli včelstev před zimou, kolik po zimě, jaké příznaky nemocí u nich pozorovali, jaký způsob léčby zvolili a kdy k ní přistoupili. Čím více jich dotazníky vyplní, tím přesnější výsledky budou," podotkl Danihilík.

Loňský rok byl pro tuzemské včelaře podle Danihilíka klidný a potvrdil to i tehdejší průzkum asociace COLOSS. Ztráty včelstev v Česku činily 6,6 procenta a patřily k jedněm z nejnižších v Evropě. Letos ale včelaři hlásí masivní úhyny. „Mluví se hlavně o varroóze, ale tato nemoc se dá relativně účinně léčit. Je otázka, jestli včelaři zásahy proti varroóze udělali, či ne. My z průzkumu můžeme získat informaci, která opatření a zásahy mají největší význam pro zdárné přezimování včelstev. Výsledkem tak může být i další cílené vzdělávání včelařů, které jim pomůže zvládat choroby včel," dodal Danihlík.