Plzeň zahájila díky dotaci Evropské unie stavbu druhé etapy vědecko-technologického parku za 300 milionů korun včetně DPH. Sedm nových budov má být připraveno do června 2012.

Konkurence stavebních firem v době krize navíc městu i EU ušetří na stavbě až čtvrtinu nákladů, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Původně Plzeň počítala, že vydá 400 milionů korun. Z operačního programu Podnikání a inovace má schválenou dotaci 75 procent nákladů v maximální výši 225 milionů korun. Podle Jany Pachmannové z útvaru koordinace evropských projektů se výběrovým řízením a hlavně krizí ve stavebnictví podařilo stlačit náklady stavby a infrastruktury z původně plánovaných 250 milionů na 178 milionů korun. „Další výběrová řízení na vnitřní vybavení a zařízení Plzeňského vědecko-technologického parku II (PVTP) bude město vyhlašovat ve druhém pololetí,“ dodala.

Stavba už se připravuje

„Dodavatel, firma Metrostav, už začala s přípravou území pro stavbu,“ uvedl vedoucí útvaru Erich Beneš. Celková užitná plocha budov druhé etapy PVTP bude činit zhruba 6500 metrů čtverečních. Nové objekty budou umístěné mezi stávajícími budovami první etapy PVTP a budovami podnikatelského a inovačního centra BIC Plzeň.

Ve druhé etapě vznikne sedm poloprovozních objektů. Zahrnou hlavně laboratorní, zkušební a vývojové díly určené pro výzkum a vývoj, a to jak pro začínající inovační firmy, tak i pro ty zavedené. „Klíčovými partnery projektu jsou už dnes například Západočeská univerzita a společnost Centrum výzkumu Řež,“ uvedla Pachmannová.

Současný počet 150 vytvořených pracovních míst v PVTP by se mohl podle hrubých odhadů města z roku 2009 rozšířit až na 400. Záleží ale hlavně na úspěšnosti firem a na tom, kolik nových pracovníků budou schopny zaměstnat.

Čtěte také: Ostravské 'mrakodrapy' se začnou stavět už na jaře