VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veletrhy G+H přináší recepty proti krizi

Brno /FOTOGALERIE/ - Na brněnském výstavišti začal ve středu čtvrtý ročník veletrhů G+H a Vinex. Ačkoliv veletržní dění není pro obyčejné Brňany přístupné, prostory výstaviště praskaly ve švech.

5.3.2009
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Veletrhy G+HFoto: DENÍK/Attila Racek

Tři dny si Brno bude vychutnávat pozornost majitelů restaurací, hoteliérů nebo třeba studentů z oboru gastronomie. Ti se ve středu na veletrhu dověděli nejen o kulinářských novinkách, ale i o tom, jak přežít hospodářskou krizi.

„Vláda sektor služeb v souvislosti s krizí přehlíží,“ komentoval situaci prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka, který vystoupil na dopoledním zahájení prvního veletržního dne. „Zatímco stát přebírá záruky na úvěry průmyslového odvětví, služby žádné ručení nemají,“ podotkl Hlinka. Provozovatelé restaurací a hotelů se podle něj musí zaměřit na regionální prvky a českou kuchyni. „Jde o to levně nakoupit a co nejlevněji prodat. A pro takové požadavky je česká kuchyně ideální.“

Že jsou podobná opatření nezbytná dokazuje stále zvyšující se počet zkrachovalých restaurací a hotelů. „V Brně situace není tak tíživá jako v Praze, ale recese je globální, problémy lze čekat i tu,“ srovnal situaci Hlinka. Hotely podle něj zaznamenávají pokles hostů o třicet procent. „Neumím si představit, že by v dnešní době mohl někdo otevřít nový hotel, pokud by za sebou neměl firmu, která by ručila za případné ztráty,“ vyslovil se Hlinka.

„Současné projekty, které se plánují, tak s největší pravděpodobností zapadnou do šuplíků na hodně dlouho,“ řekl Hlinka. Asociace restaurací a hotelů proto vypracovala plán, jak podpořit právě tyto změny. „Budeme podnikům pomáhat s mezinárodní propagací, ale budeme vyžadovat i vysokou kvalitu jídel. Vydáme certifikát každému, kdo splní naše požadavky,“ přislíbil Hlinka.

Ruch na výstavní ploše pavilonů A2 a C nasvědčoval tomu, že podnikatelé z oboru gastronomie, hoteliérství a vinařství krize nepřinutila sedět s rukama v klíně. Přestože vyhlášení výsledků soutěžního klání o nejlepší pivo roku 2009 proběhlo už v úterý, i ve středu tekl zlatavý mok proudem. Ke svému stánku návštěvníky lákali například zástupci domácího pivního giganta Heineken.

Příznivce vína potěšila degustační srovnávací zóna. V pavilonu A2 mohli porovnat vinařské úspěchy českých výrobců nebo se poučit o tom, jak víno vhodně skloubit s vybranými pokrmy. „Třiadevadesát procent českých vinic nalezneme v právě na jižní Moravě,“ připomněl Jaroslav Machovec z Vinařského fondu České republiky. „Brno je centrem vinařského kraje,“ dodal.

V pavilonu C návštěvníci obdivovali umění mladých talentů v soutěži Gastro Junior Nowaco Cup. O nejvyšší ocenění v oboru se na výstavišti během příštích dvou dnů utká třicet budoucích kuchařů, třicet číšníků a třicet cukrářů. Klání se kromě českých nadějí účastní i soutěžící z Polska či Slovenska. Každý z nich má v časovém limitu před očima mnohých diváků i poroty připravit svůj nejlepší výrobek. „Máme cukrářství v rodině, prakticky se ode mně očekávalo, že budu pokračovat,“ řekla pár minut po soutěžním výkonu sedmnáctiletá cukrářka Marcela Kuželová.

„V současnosti je potřeba v cukrářství měnit postupy, lidé chtějí jídla odlehčená, ovocná, s nízkou kalorickou hodnotou,“ okomentovala sladké trendy mistrová Věra Matušková, která Kuželovou na soutěž připravila. „Konkurence je tady silná, jestli v Brně uspěji, bude to pro mě velká odměna,“ vysvětlila Kuželová, která na republikové finále mistrovství postoupila z regionálního kola v Klimkovicích.

Program úvodního dne veletrhů završilo opět víno. Zástupci Vinařského fondu a brněnských veletrhů na slavnostním Galavečeru vinařů vyhlásili výsledky Mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex 2009.

Lucie Hrabcová a Aneta Šedá

5.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman
6 9

Zeman: Politici, kteří teď migranty odmítají, po volbách otočí

Radim Nosek. Podle soudu hlava organizovaného zločineckého gangu.
4

Zloděje traktorů poslal soud na devatenáct let za mříže

Audi bude vyrábět hned dvě elektrická SUV. První přijede už brzy

Plány o výrobě čistě elektrických SUV jsme již od Audi slyšeli. Nyní německá automobilka upřesňuje, kde se novinky budou vyrábět a také to, že se do produkce dostane jak klasické SUV, tak sportovnější verze Sportback. Oba modely přijedou už během dvou let.

Návrat dětí do péče? Michaláková neuspěla ani u hodonínského soudu

Okresní soud v Hodoníně již podruhé zastavil řízení, ve kterém se místní rodačka Eva Michaláková domáhá vrácení dětí do své péče také prostřednictví českých soudů. Její dva synové jsou totiž rozdělení do dvou norských rodin.

Plánujete návštěvu Oktoberfestu? Tuplák za 410 korun, litr vody za 230

Litr piva na nejslavnějším pivním festivalu světa, mnichovském Oktoberfestu, vyjde v některých stanech až na jedenáct eur (téměř 287 korun). To je ještě více než v roce 2016.

Bratislavský VW stávkuje dál, zaměstnanci chtějí 54 tisíc měsíčně

Výrobní linky se v Bratislavě zastavily v úterý ráno. Odbory začaly vyjednávat o vyšších platech. Průměrná mzda je v této pobočce lehce přes 1800 eur (asi 47,5 tisíce korun). Požadavek na růst o 16 procent (asi na 54 tisíc korun) vedení slovenského Volkswagenu odmítlo, nabízelo postupný růst během půl roku o celkových devět procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies