VYBERTE SI REGION

Veletrhy G+H přináší recepty proti krizi

Brno /FOTOGALERIE/ - Na brněnském výstavišti začal ve středu čtvrtý ročník veletrhů G+H a Vinex. Ačkoliv veletržní dění není pro obyčejné Brňany přístupné, prostory výstaviště praskaly ve švech.

5.3.2009
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Veletrhy G+HFoto: DENÍK/Attila Racek

Tři dny si Brno bude vychutnávat pozornost majitelů restaurací, hoteliérů nebo třeba studentů z oboru gastronomie. Ti se ve středu na veletrhu dověděli nejen o kulinářských novinkách, ale i o tom, jak přežít hospodářskou krizi.

„Vláda sektor služeb v souvislosti s krizí přehlíží,“ komentoval situaci prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Pavel Hlinka, který vystoupil na dopoledním zahájení prvního veletržního dne. „Zatímco stát přebírá záruky na úvěry průmyslového odvětví, služby žádné ručení nemají,“ podotkl Hlinka. Provozovatelé restaurací a hotelů se podle něj musí zaměřit na regionální prvky a českou kuchyni. „Jde o to levně nakoupit a co nejlevněji prodat. A pro takové požadavky je česká kuchyně ideální.“

Že jsou podobná opatření nezbytná dokazuje stále zvyšující se počet zkrachovalých restaurací a hotelů. „V Brně situace není tak tíživá jako v Praze, ale recese je globální, problémy lze čekat i tu,“ srovnal situaci Hlinka. Hotely podle něj zaznamenávají pokles hostů o třicet procent. „Neumím si představit, že by v dnešní době mohl někdo otevřít nový hotel, pokud by za sebou neměl firmu, která by ručila za případné ztráty,“ vyslovil se Hlinka.

„Současné projekty, které se plánují, tak s největší pravděpodobností zapadnou do šuplíků na hodně dlouho,“ řekl Hlinka. Asociace restaurací a hotelů proto vypracovala plán, jak podpořit právě tyto změny. „Budeme podnikům pomáhat s mezinárodní propagací, ale budeme vyžadovat i vysokou kvalitu jídel. Vydáme certifikát každému, kdo splní naše požadavky,“ přislíbil Hlinka.

Ruch na výstavní ploše pavilonů A2 a C nasvědčoval tomu, že podnikatelé z oboru gastronomie, hoteliérství a vinařství krize nepřinutila sedět s rukama v klíně. Přestože vyhlášení výsledků soutěžního klání o nejlepší pivo roku 2009 proběhlo už v úterý, i ve středu tekl zlatavý mok proudem. Ke svému stánku návštěvníky lákali například zástupci domácího pivního giganta Heineken.

Příznivce vína potěšila degustační srovnávací zóna. V pavilonu A2 mohli porovnat vinařské úspěchy českých výrobců nebo se poučit o tom, jak víno vhodně skloubit s vybranými pokrmy. „Třiadevadesát procent českých vinic nalezneme v právě na jižní Moravě,“ připomněl Jaroslav Machovec z Vinařského fondu České republiky. „Brno je centrem vinařského kraje,“ dodal.

V pavilonu C návštěvníci obdivovali umění mladých talentů v soutěži Gastro Junior Nowaco Cup. O nejvyšší ocenění v oboru se na výstavišti během příštích dvou dnů utká třicet budoucích kuchařů, třicet číšníků a třicet cukrářů. Klání se kromě českých nadějí účastní i soutěžící z Polska či Slovenska. Každý z nich má v časovém limitu před očima mnohých diváků i poroty připravit svůj nejlepší výrobek. „Máme cukrářství v rodině, prakticky se ode mně očekávalo, že budu pokračovat,“ řekla pár minut po soutěžním výkonu sedmnáctiletá cukrářka Marcela Kuželová.

„V současnosti je potřeba v cukrářství měnit postupy, lidé chtějí jídla odlehčená, ovocná, s nízkou kalorickou hodnotou,“ okomentovala sladké trendy mistrová Věra Matušková, která Kuželovou na soutěž připravila. „Konkurence je tady silná, jestli v Brně uspěji, bude to pro mě velká odměna,“ vysvětlila Kuželová, která na republikové finále mistrovství postoupila z regionálního kola v Klimkovicích.

Program úvodního dne veletrhů završilo opět víno. Zástupci Vinařského fondu a brněnských veletrhů na slavnostním Galavečeru vinařů vyhlásili výsledky Mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex 2009.

Lucie Hrabcová a Aneta Šedá

5.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Jiřičtí vězni se připraví na život bez mříží ve speciální vesnici

Jiřice - Část odsouzených bude žít jako na svobodě. Ovšem stále pod dohledem kamer a za ostnatým drátem.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies