VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce cukrářům začaly kvůli objednávkám v březnu

Jesenice – Za pár dní zase po roce vytáhnete formu a upečete si velikonočního beránka. Jednoho. Ale cukráři z Integrované střední školy v Jesenici už napekli beránků celé stádo, které čítá mimo jiné 150 tmavých kilových beránků.

18.4.2014
SDÍLEJ:

Přípravy na Velikonoce v ISŠ JeseniceFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Velikonoce pro ně začaly už v prvním týdnu v březnu. To aby stihli napéct vše podle objednávek. Záleží také na akcích, kde budoucí cukráři představují své výrobky. Některé pečivo se musí pořádně uležet. Například beránci z biskupského těsta potřebují několik týdnů. Cukrářky se shodly na tom, že nejlepší jsou ti, které se nalévají do forem jako první.

Když se beránci vyklopí z forem, chladnou a čekají na polévání čokoládou. Ti bílí musí dostat „dvojitou" dávku, protože po prvním polévání jsou samé drobky. Hotoví beránci odpočívají ve skladu. Beránky tu pečou v několika formách. Určitě záleží na materiálu. Nejlépe peče litina, pak keramika z Lubence. Mají ale i moderní silikonové.

O tom, co se bude péci, rozhodují také objednávky. V Jesenici sázejí na tradiční druhy, které pečou už léta. Ale pokaždé zkusí i něco nového. Letos třeba vykrajované a zdobené slepičky.

Světlaně a Monice jde práce pěkně od ruky. Dokončují vykrajované tvary z linecké hmoty. Aby ale nebyly tak obyčejné, zdobí je polevou. Práce vyžaduje souhru, jak vysvětlila učitelka odborného výcviku Marie Poláková: „Práce musí jít plynule, aby nezatuhla ani bílá, ani tmavá poleva." Monika hbitě namáčí tvary do tmavé čokolády. Světlana na ně pytlíkem s tenkou trubičkou nastříká bílou čokoládu a ještě špejlí vytvoří ozdobnou grafiku.

Kousek dál dávala konečnou podobu velikonočním beránkům Petra. Malovala jim oči a další ozdoby. Tradičním pečivem je dezert ve tvaru velikonočního vejce. Před finálním dokončením ho děvčata slepila nugátovým krémem a vykrojila z plátů. Dále se vejce polilo čokoládou a přikrášlilo velikonočními motivy.

Konečnou tečku dělala Michaela, která z vajec okrajovala přebytečnou čokoládu. Vše je ruční práce. I drobné ozdoby cukrářky vykrájely z mandlové hmoty už dva týdny dopředu. Práce musí mít zkrátka svůj systém, aby na sebe jednotlivé operace navazovaly a nečekalo se.

„Při dozdobování mají děvčata volnou ruku. Mohou projevit svoji fantazii a kreativitu. Jak výrobky ozdobí, je jen na nich," řekla Poláková.

Cukráři upekli:

150 kilových tmavých beránků, 62 kilových bílých,
65 půlkilových tmavých,
42 bílých malých,
40 oveček tmavých,
30 oveček bílých,
70 miniberánků
– to vše z biskupského těsta.
A ještě 600 vajec plněných nugátovou hmotou.

Autor: Šárka Hoblíková

Místo události:
18.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1 8

Finanční zpráva prověřuje v Agrofertu nezdaněné Babišovy dluhopisy

Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny
8 8

Babiš by měl sám opustit vládu. Dohnala ho minulost, říká Hamáček

Infografika: Škoda vyrobila miliontý Superb. Připomeňte si příběh vozu

Vlajkové lodi automobilky Škoda se daří skvěle. Nedávno totiž z výrobní linky sjel miliontý Superb.

Ukrajina zahájila stavbu obří hráze. Na Krym dál nepoteče voda

Úřady Chersonské oblasti na Ukrajině zahájily stavbu velké hráze, která by měla uzavřít přítok vody z Donu dál do Severokrymského kanálu a dál na Krym, který byl po volbách v roce 2014 připojen k Rusku. Kvůli okupaci této oblasti byly proti Rusku zavedeny ekonomické sankce.

Do největšího dopravního letadla udeřil v Praze blesk, lidé čekali na náhradní

Pořád lepší blesk, než teroristé. To si asi říkali cestující Airbusu A380, který musel v sobotu odpoledne po zásahu bleskem na Letišti Václava Havla v Praze k mechanikům na kontrolu. Místo jednoho obřího letadla přiletělo pro cestující náhradní, dokonce to samé, až z Londýna.

Zemřela legendární „Švýcarská mašina", tělo horolezce našli záchranáři

Svět horolezectví zasáhla smutná zpráva. Legendární Ueli Steck, přezdívaný „Švýcarská mašina", zemřel při nehodě během výstupu na Mount Everest. Tělo čtyřicetileté ikony objevila šestice záchranářů v neděli ráno v blízkosti hory Nupce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies