VYBERTE SI REGION

Velikonoce cukrářům začaly kvůli objednávkám v březnu

Jesenice – Za pár dní zase po roce vytáhnete formu a upečete si velikonočního beránka. Jednoho. Ale cukráři z Integrované střední školy v Jesenici už napekli beránků celé stádo, které čítá mimo jiné 150 tmavých kilových beránků.

18.4.2014
SDÍLEJ:

Přípravy na Velikonoce v ISŠ JeseniceFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Velikonoce pro ně začaly už v prvním týdnu v březnu. To aby stihli napéct vše podle objednávek. Záleží také na akcích, kde budoucí cukráři představují své výrobky. Některé pečivo se musí pořádně uležet. Například beránci z biskupského těsta potřebují několik týdnů. Cukrářky se shodly na tom, že nejlepší jsou ti, které se nalévají do forem jako první.

Když se beránci vyklopí z forem, chladnou a čekají na polévání čokoládou. Ti bílí musí dostat „dvojitou" dávku, protože po prvním polévání jsou samé drobky. Hotoví beránci odpočívají ve skladu. Beránky tu pečou v několika formách. Určitě záleží na materiálu. Nejlépe peče litina, pak keramika z Lubence. Mají ale i moderní silikonové.

O tom, co se bude péci, rozhodují také objednávky. V Jesenici sázejí na tradiční druhy, které pečou už léta. Ale pokaždé zkusí i něco nového. Letos třeba vykrajované a zdobené slepičky.

Světlaně a Monice jde práce pěkně od ruky. Dokončují vykrajované tvary z linecké hmoty. Aby ale nebyly tak obyčejné, zdobí je polevou. Práce vyžaduje souhru, jak vysvětlila učitelka odborného výcviku Marie Poláková: „Práce musí jít plynule, aby nezatuhla ani bílá, ani tmavá poleva." Monika hbitě namáčí tvary do tmavé čokolády. Světlana na ně pytlíkem s tenkou trubičkou nastříká bílou čokoládu a ještě špejlí vytvoří ozdobnou grafiku.

Kousek dál dávala konečnou podobu velikonočním beránkům Petra. Malovala jim oči a další ozdoby. Tradičním pečivem je dezert ve tvaru velikonočního vejce. Před finálním dokončením ho děvčata slepila nugátovým krémem a vykrojila z plátů. Dále se vejce polilo čokoládou a přikrášlilo velikonočními motivy.

Konečnou tečku dělala Michaela, která z vajec okrajovala přebytečnou čokoládu. Vše je ruční práce. I drobné ozdoby cukrářky vykrájely z mandlové hmoty už dva týdny dopředu. Práce musí mít zkrátka svůj systém, aby na sebe jednotlivé operace navazovaly a nečekalo se.

„Při dozdobování mají děvčata volnou ruku. Mohou projevit svoji fantazii a kreativitu. Jak výrobky ozdobí, je jen na nich," řekla Poláková.

Cukráři upekli:

150 kilových tmavých beránků, 62 kilových bílých,
65 půlkilových tmavých,
42 bílých malých,
40 oveček tmavých,
30 oveček bílých,
70 miniberánků
– to vše z biskupského těsta.
A ještě 600 vajec plněných nugátovou hmotou.

Autor: Šárka Hoblíková

Místo události:
18.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Mikuláše, anděla a čerta na Slovensku zadržela policie

Bratislava - Tři sourozence převlečené za Mikuláše, anděla a čerta zadržela v západoslovenské Skalici policie. Bratr a jeho dvě sestry v kostýmech měli neobvykle rozdělené role: zatímco Mikuláš koledoval, anděl kradl, informovala slovenská média.

Šedesátiletá řidička smetla před semafory dítě, je těžce zraněné

Česká Třebová - Vážná nehoda se stala ještě za bílého dne uprostřed České Třebové. Auto zde srazilo dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies