Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce cukrářům začaly kvůli objednávkám v březnu

Jesenice – Za pár dní zase po roce vytáhnete formu a upečete si velikonočního beránka. Jednoho. Ale cukráři z Integrované střední školy v Jesenici už napekli beránků celé stádo, které čítá mimo jiné 150 tmavých kilových beránků.

18.4.2014
SDÍLEJ:

Přípravy na Velikonoce v ISŠ JeseniceFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Velikonoce pro ně začaly už v prvním týdnu v březnu. To aby stihli napéct vše podle objednávek. Záleží také na akcích, kde budoucí cukráři představují své výrobky. Některé pečivo se musí pořádně uležet. Například beránci z biskupského těsta potřebují několik týdnů. Cukrářky se shodly na tom, že nejlepší jsou ti, které se nalévají do forem jako první.

Když se beránci vyklopí z forem, chladnou a čekají na polévání čokoládou. Ti bílí musí dostat „dvojitou" dávku, protože po prvním polévání jsou samé drobky. Hotoví beránci odpočívají ve skladu. Beránky tu pečou v několika formách. Určitě záleží na materiálu. Nejlépe peče litina, pak keramika z Lubence. Mají ale i moderní silikonové.

O tom, co se bude péci, rozhodují také objednávky. V Jesenici sázejí na tradiční druhy, které pečou už léta. Ale pokaždé zkusí i něco nového. Letos třeba vykrajované a zdobené slepičky.

Světlaně a Monice jde práce pěkně od ruky. Dokončují vykrajované tvary z linecké hmoty. Aby ale nebyly tak obyčejné, zdobí je polevou. Práce vyžaduje souhru, jak vysvětlila učitelka odborného výcviku Marie Poláková: „Práce musí jít plynule, aby nezatuhla ani bílá, ani tmavá poleva." Monika hbitě namáčí tvary do tmavé čokolády. Světlana na ně pytlíkem s tenkou trubičkou nastříká bílou čokoládu a ještě špejlí vytvoří ozdobnou grafiku.

Kousek dál dávala konečnou podobu velikonočním beránkům Petra. Malovala jim oči a další ozdoby. Tradičním pečivem je dezert ve tvaru velikonočního vejce. Před finálním dokončením ho děvčata slepila nugátovým krémem a vykrojila z plátů. Dále se vejce polilo čokoládou a přikrášlilo velikonočními motivy.

Konečnou tečku dělala Michaela, která z vajec okrajovala přebytečnou čokoládu. Vše je ruční práce. I drobné ozdoby cukrářky vykrájely z mandlové hmoty už dva týdny dopředu. Práce musí mít zkrátka svůj systém, aby na sebe jednotlivé operace navazovaly a nečekalo se.

„Při dozdobování mají děvčata volnou ruku. Mohou projevit svoji fantazii a kreativitu. Jak výrobky ozdobí, je jen na nich," řekla Poláková.

Cukráři upekli:

150 kilových tmavých beránků, 62 kilových bílých,
65 půlkilových tmavých,
42 bílých malých,
40 oveček tmavých,
30 oveček bílých,
70 miniberánků
– to vše z biskupského těsta.
A ještě 600 vajec plněných nugátovou hmotou.

Autor: Šárka Hoblíková

Místo události:
18.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Modrý pes v Indii.

VIDEO: V Indii zmodrali psi. Důvodem je průmyslový odpad v řece

Rozsáhlé požáry v Chorvatsku.
1 7

Chorvatsko sužují požáry, v některých oblastech vybuchly staré miny

AKTUALIZOVÁNO

USA uvalily nové sankce na čínské i ruské firmy, za podporu KLDR

Desítky čínských a ruských subjektů budou zatíženy novými sankcemi, které na ně uvalily Spojené státy. Důvodem je jejich „podpora“ Severní Koreje. Konkrétně jejího jaderného programu, proti kterému USA dlouhodobě vystupují. Sankce se mají týkat jak firem, tak i jednotlivců.

Rozpočet není schopen pokrýt růst platů, říká Pilný

Návrh státního rozpočtu na rok 2018 za současné situace není schopen pokrýt požadavky na zvyšování platů ve státní správě. Ministerstvo financí přitom díky dobrému vývoji ekonomiky a výběru daní navýšilo příjmy rozpočtu proti květnovému návrhu o deset miliard korun. Novinářům to dnes řekl ministr financí Ivan Pilný.

Podvodníci tahají z lidí peníze přes sbírky

Na Berounsku řádí party podvodníků. Na důvěřivé lidi si vymýšlejí různé záminky, aby je okradli o peníze. Někdy se ani neštítí toho, schovávat se za charitativní sbírky.  

Tuny drahocenného lithia chtějí brát z úpatí hory. Už za čtyři roky

Těžba vzácného kovu lithia na hoře Cínovci v Krušných Horách by mohla začít v roce 2021. V plánu to má alespoň česká firma Geomet, která zde provádí průzkumy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení