S výplatou bude moci insolvenční správce začít poté, kdy jeho návrh na uspokojení jednotlivých věřitelů schválí soud. „Insolvenční správce požádal soud o schválení částečného rozvrhu, který by měl umožnit částečnou výplatu věřitelů Sazky. Mezi věřitele se zjištěnými pohledávkami chce správce rozdělit 874 milionů Kč. Celková výše pohledávek, kterých se částečný rozvrh týká, dosahuje 4,5 miliardy korun," uvedla Cupkova mluvčí Lenka Tichá. Zbývající peníze budou podle ní mezi věřitele rozděleny až po vyřešení několika set incidenčních sporů, které stále řeší soudy.

„Alespoň částečné uspokojení všech věřitelů s uznanými pohledávkami považujeme za správný a logický krok, který vítáme," řekl Dan Plovajko, mluvčí skupiny KKCG, která je společně s PPF největším věřitelem Sazky.

Nadprůměrný výsledek

Výplatu necelé pětiny pohledávek věřitelům považuje Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners v kontextu statistik úpadků v ČR za nadprůměrný výsledek insolvenčního řízení. Věřitelé si prý velmi často nesáhnou ani k deseti procentům.

Soud podle něj na základě návrhu vydá tzv. rozvrhové usnesení. Nemá pro to stanovenu žádnou lhůtu, ale lze předpokládat, že půjde o otázku týdnů. Pokud se proti usnesení nikdo neodvolá, dojde na jeho základě k výplatě příslušných částek věřitelům. „Celé řízení mělo několik specifik. Insolvenční správce podnik nerozprodával po částech, ale jako jeden celek. To vysvětluje nejen nadprůměrné uspokojení věřitelů, ale také relativní rychlost řešení konkurzu," podotkl Hájek.

Výjimkou mezi věřiteli je The Bank of New York Mellon, které Cupka už v březnu zaslal 567 milionů Kč z prodeje majetkové podstaty podniku.

Zajištěný dluh

Sazku získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Z těchto peněz právě Cupka vyplatil The Bank of New York Mellon, která měla svůj dluh zajištěný budovou a pozemky Sazky v Praze na Vysočanech. Zajištěný věřitel je uspokojován přednostně.

K Městskému soudu v Praze se loni v květnu přihlásilo 2075 věřitelů Sazky s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Velkou část z nich ale insolvenční správce popřel.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Hala nyní slouží jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil hodnotu O2 areny na nejvýše 1,57 miliardy Kč, samotná stavba haly přitom vyšla na sedm miliard korun. Provozovatelem a vlastníkem O2 areny je společnost Bestport, která je od loňského května v úpadku. Pokud Vrchní soud v Praze neschválí plán její reorganizace, společnost spadne do konkurzu. Bestsport má stejné akcionáře jako Sazka, tedy sportovní svazy.