Na tuzemský trh nebylo vpuštěno zejména drůbeží maso z Polska, Francie a Německa, na které ve statistikách vrácených produktů připadlo 148 tun. Novinářům to dnes řekl ústřední ředitel SVS Milan Malena. SVS vrátila živočišné výrobky na základě nového zákona, který příjemcům tohoto zboží od loňského května nařizuje hlásit jeho dodávku 24 hodin předem..

Veterináři loni do zahraničí vrátili také bezmála 20 tun vepřového masa původem z Německa a Polska, 2,22 tuny ryb z Estonska a Fayerských ostrovů, 5,86 tuny polských a německých vajec či 0,2 tuny hovězího masa. „Mezi nejčastější prohřešky dovozců patřilo porušení informačních povinností příjemců zboží, porušení teplotního řetězce, nevyhovující smyslové posouzení zboží, nesrovnalosti v dokladech, nadlimitní množství vody a závady v označování výrobků,“ uvedl Malena.

SVS v roce 2011 zároveň nařídila zlikvidovat 2,83 tuny komodit živočišného původu, které byly do Česka dovezeny ze zahraničí. Hlavní část připadla na hovězí maso z Polska (1,53 tuny), ryby z Dánska a Velké Británie (0,73 tuny), drůbeží maso z Polska (0,32 tuny) a vepřové maso z Německa (0,25 tuny). „Kromě toho muselo být zlikvidováno 6150 vajec,“ podotkl Malena.