VYBERTE SI REGION

Veterináři odhalili v Semilech nelegální jatka

Semily - Načerno poraženého a rozporcovaného býka objevili inspektoři veterinární správy v řeznictví v Semilech. „Jednalo se celkem o 217 kilogramů hovězího masa neznámého původu a bez značky zdravotní nezávadnosti," řekla Deníku pracovnice veterinární správy v Liberci Ludmila Kudělková s tím, že se jedná o první odhalený případ nelegálních jatek v kraji.

17.6.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Veterináři maso zabavili a nechali zlikvidovat v kafilérii. Jak chovatel, tak majitel řeznictví, který maso prodával, teď čelí správnímu řízení. „Hrozí mu citelná finanční pokuta. Prodejce navíc nemá ani potřebnou registraci, za což může být udělena ještě další pokuta," uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj Miroslav Kurfürst. Maso veterináři našli v řeznictví u Halamů. Majitel řeznictví a chovatel Jiří Halama tvrdí, že šlo o jeho ročního býka.

„Maso z něj jsem dovezl k manželce do obchodu, aby se vychladilo," vysvětluje Halama a zároveň dodává, že po vychlazení by ho hned dovezl zpět domů do mrazáku.

Býka prý porazil pro domácí potřebu, což zákon umožňuje.

Jak dodává, zrovna měl tu smůlu, že přišla kontrola. Svými argumenty ale Halama nepřesvědčil ani samotné inspektory z veteriny, kteří ho chtějí pokutovat. Na Liberecku uznávaný řezník Miroslav Prošek má jasno v tom, proč podobných případů po celé republice přibývá.

„Na každého totiž u nás platí jiný metr. Řezníci s chovy a jatkami jsou pod drobnohledem veterinářů, ale zemědělce s dotacemi, kteří chovají krávy nebo prasata, nikdo nekontroluje," uvedl pro Deník Prošek.

Podle něj proto není divu, že porážejí načerno někde v garážích a kšeftují například v hospodách nebo menších krámcích. Vyhnou se tak totiž byrokracii a povinnostem, aniž by riskovali, že jejich maso neprojde zdravotní kontrolou a bude se muset vyhodit. Jediné, co riskují, že je odhalí veterinární správa. Přesto se jim ale obchod na černo vyplatí. „Nákupní cena bývá kolem sedmdesáti osmi korun bez DPH za kilo hovězího masa," uzavřel Prošek.

Jak poznám, že kupuji zkontrolované maso?

Maso z nelegálních jatek neprochází žádnou veterinární kontrolou a pro zdraví člověka tak může být nebezpečné. Pokud chcete mít v obchodě záruku, že kupujete maso prověřené, pak byste měli vědět, že máte právo na to, aby vám prodejce na požádání předložil dodací listy od masa. Na těch by mělo být oválné razítko s registračním číslem. Podle něj lze dohledat dodavatele i chovatele.

V případě hovězího masa byste měli v prodejnách narazit na viditelně umístěné cedule s informacemi o tom, jak bylo zvíře staré, odkud bylo, kdy bylo poražené, kdy bylo maso porcované a pokud se jednalo o starší skot, pak by neměl chybět ani závěr z vyšetření na BSE.

Romana Prošková

Autor: Redakce

17.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.

Pamlsková vyhláška? Nesmysl, shodují se ředitelé škol na Mělnicku

Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, která od 1. ledna 2017 zakazuje v základních školách prodávat výrobky s příliš vysokým obsahem soli, cukrů a tuků, možná zruší mnohé školní bufety a kiosky. Ředitelé škol na Mělnicku se shodují na tom, že vyhláška je příliš přísná, a pro provozovatele bufetů tak nebude finančně zajímavé dále je ve školách provozovat.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies