Rukama úředních veterinárních lékařů dosud letos při kontrolách přepravy živočišných produktů prošlo více jak 1000 tun potravin a bezmála 2,5 milionu kusů vajec. Navráceny zpět odesilateli či zlikvidovány jako nepoživatelné byly tři tuny výrobků. Pokuty za nedodržení legislativy se prozatím vyšplhaly na 200 tisíc korun.

Poslední kontrolní akce však mnoho pochybení neodhalila. „V rámci poslední kontrolní akce bylo na silnicích zkontrolováno 250 dopravních prostředků a dobrou zprávou je, že z veterinárního pohledu byly zjištěny pouze tři závady,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Jednalo se o nedostatečné zabezpečení potraviny před kontaminací z vnějšího prostředí.

Česká obchodní inspekce
Za čtvrtletí rozdali inspektoři e-shopům pokuty za 1,3 milionu

Zároveň bylo zjištěno, že příchod zásilky nebyl dopředu nahlášen krajské veterinární správě, jak ukládá legislativa. U dalšího přepravce pak bylo zjištěno, že nemá registraci pro přepravu potravin a zároveň měl nedostatky v dodacích listech.

V důsledku nákazové situace u zvířat (africký mor prasat) se Státní veterinární správa během těchto kontrol zaměřila také na to, zda se na území ČR nedostávají potraviny a předměty, které by mohly obsahovat původce nebezpečných nákaz zvířat, konkrétně potraviny pocházející ze třetích zemí určené pro soukromou spotřebu posádky dopravního prostředku (tzv. svačinky). V této oblasti žádné pochybení nebylo zjištěno.

Ilustrační foto
Zaměstnanci mají největší zájem o 13. plat. Firmy jej ale téměř nenabízí

Pravomoci zastavovat nákladní vozidla nevyužívají veterinární inspektoři nejen při kontrolách v oblasti hygieny potravin, ale také například přepravy zvířat. Také pro přepravu takových zásilek platí přísná pravidla, která je nutné důsledně dodržovat, ale také kontrolovat. Spolupráce SVS a Policie ČR má i jiné formy, kupříkladu díky informacím obdrženým od policistů se v posledních letech podařilo odhalit několik problémových prodejců v pražské tržnici SAPA či na jiných místech.

Oddělení vinylových desek v Neoluxoru
Návrat vinylu: Neoluxor otevřel oddělení s gramodeskami