Vyšší úroveň spokojenosti průzkum zaznamenal u podnikatelů a živnostníků, kteří pracují jako samostatně výdělečně činné osoby, a u vedoucích a vyšších odborných pracovníků. "Ve srovnání s těmito skupinami se u zaměstnanců výrazně snižuje podíl velmi spokojených a roste podíl ve skupině napůl spokojených. Tato tendence se ještě více posiluje u kvalifikovaných dělníků. U nekvalifikovaných dělníků se naproti tomu jako u jediné skupiny výrazněji projevuje nespokojenost se zaměstnáním," uvádějí autoři průzkumu.

Celkem 63 procent lidí se domnívá, že jejich měsíční příjem je menší, než by si zasloužili, z toho 21 procent dotázaných má za to, že je mnohem menší, než by bylo adekvátní. O přiměřenosti finančního ohodnocení je naopak přesvědčeno 34 procent pracujících. Jedno procento respondentů se považuje za příjmově nadhodnocené.

Atmosféru na pracovišti považuje asi tři čtvrtiny Čechů za přátelskou až důvěrnou. Polovina dotázaných míní, že v práci panuje dobrá spolupráce, i když bez zvláštní osobní blízkosti.

O změně zaměstnání aktuálně uvažuje asi desetina pracujících, více než 80 procent dotázaných chce zůstat v současném zaměstnání.

Průzkumu se zúčastnilo mezi 4. a 11. červnem přes 1000 respondentů starších 15 let.