Jiná situace je u ledniček a praček, které téměř každá domácnost považuje za samozřejmost. Rozdílný přístup mají Češi i k ekologické likvidaci vysloužilých elektrospotřebičů, skoro polovina malých přístrojů skončí v běžné popelnici. Vyplývá to z průzkumu společnosti Elektrowin, která se sběrem a recyklací elektrodpadu zabývá.

Přes 98 procent starých ledniček a praček Češi odevzdají na sběrných místech nebo u prodejce elektra. Ale například vysloužilé fény na vlasy, kterých mají v každé páté rodině dva až tři, skončí v popelnici.

„Recyklaci chladicích zařízení berou Češi skutečně vážně. Kdyby všechny vysbírané ledničky skončily na skládce, zabraly by plochu o rozloze téměř 140 fotbalových hřišť,“ uvedl generální ředitel Elektrowin Roman Tvrzník. Upozornil, že jejich recyklací se zabraňuje únikům nebezpečných látek, převážně freonů, do přírody.

Recyklace vysoušečů uspoří více než deset kilowatthodin

Naopak až 45 procent domácností vyhodí vysloužilý fén do běžné popelnice. Přitom i z drobného elektra podle Tvrzníka lze znovu využít často až 90 procent materiálů. Recyklace vysoušeče vlasů podle něj uspoří více než deset kilowatthodin elektřiny a zabrání vzniku téměř tří kilogramů oxidu uhličitého.

Elektrowin je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v ČR. Od svého založení v roce 2005 zrecykloval více než 100 000 tun elektrospotřebičů. Její sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 600 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Podle jiného průzkumu společnosti Asekol, mají Češi sice stále více informací o zpětném odběru vysloužilých elektrospotřebičů, zároveň ale klesá jejich ochota dopravovat elektrošrot do vzdálenějších sběrných míst.

Recyklace se snížila

Kolektivní systémy sběrnou síť stále rozšiřují. Například Asekol od konce roku 2008 do loňského listopadu zvýšil celkový počet sběrných míst z 9362 na 11 252. Podobně postupují i ostatní kolektivní systémy.

Množství vybraných elektrospotřebičů se každý rok zvyšovalo, loni se ale recyklace poprvé snížila, a to o osm procent na 54 000 tun. Může za to hospodářská krize, lidé využívali spotřebiče déle.