Pouze 16 procent respondentů za snahami o manipulaci vidí korupci, dalších 18 procent to přičítá nezdravému klientelismu. Pro nadpoloviční většinu (55 procent) úředníků je hlavním důvodem snaha vybrat si znovu firmu, se kterou byli spokojeni. To přitom podle zadavatelů současná legislativa prakticky neumožňuje.

"V praxi to vnímám jako zásadní problém, který by vláda měla při přípravě nového zákona rozhodně řešit. Evropské směrnice umožňují špatné zkušenosti s firmou zohlednit. Bude ale záležet na tom, jak tuto možnost využijí čeští zákonodárci," domnívá se ředitel Transparency International ČR David Ondráčka.

Tento problém má pomoci vyřešit takzvaná technická novela zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou na začátku září schválila vláda a nyní čeká na projednání poslanci. Legislativní změna má od ledna příštího roku usnadnit hodnocení nabídek podle více kritérií a nesoustředit se pouze na cenu. Mimo jiné přináší možnost hodnotit nabídky také podle organizace a kvality i zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky.

Kromě technické novely, kterou už schválila vláda, připravuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) také zcela nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který vychází z nové evropské směrnice. Zadavatelům veřejných zakázek tato směrnice Evropského parlamentu umožní při výběru vítěze klást větší důraz na kvalitu, výhody v oblasti životního prostředí, sociální aspekty či inovace. "Nová kritéria ukončí diktát nejnižších cen a postaví opět kvalitu do centra pozornosti," řekl již dříve zpravodaj Evropského parlamentu Marc Tarabella. Nový zákon by měl podle MMR platit od 1. ledna 2016.