Celkem asi 180.000 firem, které vznikly před rokem 2014, se tak kvůli nové legislativě musí obrátit na právníky. Rejstříkové soudy očekávají, že v příštích dnech bude podáno velké množství žádostí, což může výrazně prodloužit dobu zpracování požadavku. Soud totiž nemá žádný stanovený termín, do kdy musí být žádost zapsána do Sbírky listin. Navíc téměř polovina firem je zapsána u Městského soudu v Praze. Rychlost vyřízení se tak nedá ani odhadnout.

„Obchodní korporace musí do konce června upravit své zakladatelské dokumenty tak, aby nebyly v rozporu s novou právní úpravou a obsahovaly všechny povinné náležitosti. Neučiní-li tak ani přes výzvu rejstříkového soudu ve stanovené dodatečné lhůtě, soud obchodní korporaci zruší a nařídí její likvidaci," řekla advokátka v Ambruz & Dark Deloitte Legal Lenka Navrátilová.

Zakladatel advokátní kanceláře AK Matzner et al Jiří Matzner ovšem míní, že zrušení společnosti se není třeba obávat. Lhůta pro změny je do 30. června, tedy počínaje červencem bude moci soud vyzvat všechny společnosti, aby zajistily nápravu, a to v dodatečné lhůtě, jíž zákon nestanoví. „Lze předpokládat, že soudy nebudou schopny reagovat tak rychle a lhůty pro nápravu lze očekávat v rozsahu například měsíce. Není tedy důvodné se obávat, že by k 1. červenci došlo ke zrušení a likvidaci společnosti ze strany soudu," poznamenal.

Ambruz & Dark Deloitte Legal klienty o rekodifikaci soukromého práva v ČR a s ní souvisejících povinnostech informovala s předstihem v průběhu minulého roku. Většina z nich prý zareagovala, využila možností, které nabízí nová právní úprava, a podřídila se nebo se chystá podřídit novému právnímu rámci. „Obecně je však takových opozdilců, kteří svou povinnost odložili na poslední chvíli, zřejmě velké množství, neboť i podle našich zkušeností jsou nyní notáři doslova zavaleni prací a mnohdy není snadné si s nimi sjednat termín," podotkla Navrátilová.

Pro firmy je důležité, že rozhodujícím dnem změny je den podání, nikoli den zápisu do Obchodního rejstříku. Podání je možné učinit buď osobně na soudu, nebo prostřednictvím doporučeného dopisu.