Je vám mezi padesáti a šedesáti, blíží se vám důchodový věk a váš plat patří mezi ty „průměrné“? Pak to pro vás není dobrá zpráva.
Pokud zamíříte do penze po 1. říjnu příštího roku, dostanete nejspíše menší důchod.

Pokud naopak nyní pobíráte mzdu vyšší než 40 tisíc korun, měsíční penze se vám zvýší.
Počítá s tím první nástřel takzvané malé penzijní reformy, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) muselo připravit kvůli dubnovému verdiktu Ústavního soudu.

Ten rozhodl, že náš penzijní systém musí být už nyní více zásluhový. Kdo více do systému platí, měl by po odchodu do důchodu také více dostávat.
A k čemu úředníci na ministerstvu došli?

Propočet penzí záleží na mnoha faktorech

Na důchodech by si o „pár stovek“ (u každého je výpočet individiuální) měli pohoršit lidé s nynějšími platy mezi 13 až 30 tisíci měsíčně.
Lidé s platem kolem 35 tisíc korun by po odchodu do penze zůstali zhruba na stávající výši, stejně tak jako ti nejchudší s platem pod 13 tisíc korun.
Kdo by si polepšil, jsou v duchu rozhodnutí Ústavního soudu lidé s příjmem nad 40 tisíc korun. Člověk se čtyřicetitisícovým platem před odchodem do penze by si podle Lidových novin, které o plánu informovaly jako první, polepšil na důchodu ze stávajících zhruba 9 800 na 11 400 korun. Jde ovšem o velmi hrubý odhad. Propočet konkrétních penzí závisí na celoživotních odvodech, dětech a podobně.

Plán na úpravu důchodů v tomto duchu musí ještě před schvalováním ve vládě a sněmovně posvětit koalice. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) však kvůli rozhodnutí ústavních soudců nezbývá mnoho času.

„Nazval bych to oprávněnou úvahou, která vychází z toho, jak rozhodl Ústavní soud,“ řekl ve čtvrtek Deníku Drábek. Jak ale zdůraznil, navržené změny by se týkaly až nových důchodců. „Nikomu ze stávající se žádné penze snižovat nebudou,“ dodal ministr.

Vyplatí se počkat?

Lidé, kteří půjdou do důchodu po 1. říjnu příštího roku, by však neměli podléhat žádným spekulacím. Tím, že by si oddálili odchod penze (platí to hlavně pro ty bohatší), či naopak chtěli odejít dřív, si podle ministra vůbec nepomohou.

Drábek totiž navrhne do zákona přechodné opatření, takže se penze budou zvyšovat a snižovat jen velmi pozvolna. Lidé tak po 1. říjnu příštího roku téměř žádnou změnu nepoznají.„Není tedy vhodné sázet na nějaké oddálení odchodu do penze,“ dodává Drábek.