Vzorkovna nábytku má přilákat potenciální zájemce. Nábytkářská výroba je jednou z hlavních pracovních činností káznice. Loni tamní vězni vyrobili nábytek za 9,5 milionu korun. „Podle obrázků lze jen těžko posoudit kvalitu, originalitu a design nabízeného nábytku na současném trhu. Při návštěvě si všechna tato kritéria mohou zájemci osahat. Do vzorkovny byl navržen atypický interiér a následně zhotoven odsouzenými v nábytkářské dílně,“ uvedla mluvčí věznice.

Návštěvníci se tak mohou projít na ploše přibližně 100 metrů čtverečních vzorovým bytem, kde bude obývací sestava, kuchyňská linka s jídelním koutem, dětský pokoj, předsíň, vestavěná šatna či koupelnový nábytek. „Je možno zhlédnout i širokou škálu kování, dveřních závěsů a úchytek umístěných na otočných stojanových panelech,“ podotkla mluvčí.

Do výroby nábytku jsou dnes zapojeny dvě desítky vězňů. Jejich nábytek putoval na ostravský krajský soud, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně a na brněnskou městskou policii. Nábytek mírovských vězňů využívají i soudci v Kladně, Českých Budějovicích nebo Úřad práce v Plzni.

Součástí vzorkovny bude model káznice z lepenky, na němž pracovali odsouzení v rámci vlastní terapie déle než rok. Nešetřili detaily. Na nádvoří káznice jsou stromy, pohybují se tam lidé a svítí osvětlení. Šéf káznice Vladimír Lang přiznává, že maketa je jeho splněným snem. „Byl to můj sen udělat maketu Mírova, už jako zdejší pedagog jsem to prosazoval, ale tehdy se to se zájmem nesetkalo,“ řekl už dříve.

Znalosti o věznici získané při výrobě makety vězni k případnému útěku využít nemohou. Maketa vznikala z podoby hradu staré 90 let. Vězeňští výtvarníci měli k dispozici dobovou fotografii z roku 1923.

Mírovská věznice patří mezi nejstarší v zemi. Její počátky se datují zářím 1858, kdy branou prošel první vězeň jménem Přibyl. Proč si šel odpykat trest, se v záznamech nedochovalo. Hrad, v němž věznice sídlí, byl založen v polovině 13.století. Nyní si tam trest odpykává asi 400 lidí.