O udělení ceny rozhodla ve dvou kolech sedmičlenná hodnotící komise složená ze zástupců komerčních firem, médií a neziskového sektoru. Letos členové komise vybírali z více než 50 zaslaných návrhů.

Cenu VIA Bona vyhlašuje každoročně Nadace VIA za finanční podpory Citigroup Foundation USA.

Prestižní ocenění je udělováno firmám a jednotlivcům, kteří finanční, materiální či jinou formou pomáhají svému okolí. Kandidáty na cenu navrhují přímo příjemci podpory, tedy neziskové organizace, nebo samotné firmy.

Cena pro velkou firmu
Telefónica O2 Czech Republic, a. s., za dlouhodobou finanční podporu projektu „Minimalizace šikany“ a za osvětovou činnost Nadace O2 k tématu šikany ve školách.

Cena pro malou a střední firmu
Bisport, spol. s r. o., za dlouhodobou významnou materiální, finanční a dobrovolnickou pomoc obecně prospěšné společnosti Posázaví při čištění řeky Sázavy.

Cena pro individuální dárce
Manželé Marie a Milan Souradovi za mnohaletý bezplatný pronájem svého domu občanskému sdružení CEMA Žamberk, které v něm provozuje Dům na půl cesty pro mladé lidi, vstupující po opuštění dětských domovů do samostatného života.

Cena za odvahu podpořit inovativní projekt
Poštovní spořitelna za podporu integrace zdravotně znevýhodněných a spolupráci při sociálním podnikání s družstvem invalidů ERGOTEP.

Cena za zapojování zaměstnanců do dárcovství/dobrovolnictví
Citibank Europe plc, organizační složka, Praha za dlouholetou dobrovolnou lektorskou práci zaměstnanců banky v projektu „Peníze pro život“, který přispívá k osamostatnění dětí z dětských domovů a Citibank jej realizuje ve spolupráci se Střediskem náhradní rodinné péče.

Cena za dlouhodobé partnerství
Advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík za dlouholetou podporu Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové prostřednictvím adventních benefičních koncertů (pořádaných od roku 1995).

Čestná cena správní rady Nadace VIA
Manželé Marka Bednářová a Donald Hamer za dlouholetou finanční podporu projektů z Fondu kulturního dědictví a dary do nadačního jmění Nadace VIA.

O Nadaci VIA

Nadace VIA vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od roku 1990. Od svého vzniku do konce roku 2007 rozdělila Nadace VIA přes 200 milionů Kč na více než 2 250 projektů v oblasti místního rozvoje, rozvoje neziskových organizací a rozvoje filantropie. Ve své databázi registruje na 3 000 neziskových organizací a obcí, které ji žádaly o grant. V loňském roce Nadace VIA oslavila 10 let svého trvání.

Projekty, které získaly grant od naší nadace, mají nejrůznější zaměření, ale sdílený motiv:

Podporujeme aktivní lidi, kteří věnují svůj čas a energii péči o své okolí, osudy druhých lidí, ale i péči o věci veřejné a nečekají, až jejich problémy vyřeší někdo „z moci úřední“. Podporované projekty se tak mohou týkat od obnovy kulturních památek, parků a dětských hřišť přes výstavbu cyklotras a naučných stezek, vybavení mateřských center a klubů pro teenagery, až po začleňování lidí s postižením do běžného života.

Působíme také jako průvodce neziskových organizací na jejich cestě k profesionalitě a investujeme nemalé prostředky do jejich životaschopnosti.