Zhruba dvě třetiny tržeb v současnosti tvoří výrobky pro automobilový průmysl, zbytek patří tradiční výrobě člunů či záchranným systémům. „Firmu jsem přebral v době hospodářského oživení, levných surovin, podhodnocené koruny, která pomáhá exportu, v době možnosti získat investiční pobídky a také v době levných úvěrů," vyjmenoval příznivé okolnosti Veselý.

Není však ve výkonné funkci a za řízení podnikových divizí mají zodpovědnost jejich ředitelé. „Budu s kolegy pracovat na strategii firmy a výběru vrcholových manažerů," uvedl Veselý, který sedí zároveň v představenstvu společnosti Expandia. Ta koupila část akcií Gumotexu před deseti lety a před dvěma lety se stala majoritním vlastníkem.

Letošní tržby zatím činily za prvních osm měsíců 1,7 miliardy korun. Přestože proti loňsku jde o mírný pokles, ambicí je loňské výsledky překonat a dále růst. Loni firma utržila téměř tři miliardy korun.

ROBOTI MÍSTO LIDÍ

Dlouhodobě je cílem firmy také větší automatizace a robotizace v sériové výrobě vzhledem k rostoucí ceně práce a také nedostatku pracovních sil na trhu. „Kvůli očekávanému posílení koruny budeme muset dělat více výrobků s vyšší přidanou hodnotou. To s sebou nese investice do výzkumu a vývoje, abychom vytvořili produkty a materiály, za které budou lidé ochotni více zaplatit," naznačil vizi Veselý.

Postupně by se také výroba měla kompletně přesunout do moderních jednopatrových budov ze starých vícepatrových, aby byla jednodušší logistika.