VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Štěpánek: Při výrobě vína spoléhám hlavně na své smysly

Mutěnice ROZHOVOR/ – V roce 2010 založil spolu se svým otcem firmu, profesionálně se ale vinohradnictví a vinařství věnuje už osm let. Sedmadvacetiletý Petr Štěpánek z Mutěnic se zaměřuje na výrobu vín se zbytkovým cukrem a s nižším obsahem alkoholu. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

9.11.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Na vína se zbytkovým cukrem a s nízkým obsahem alkoholu se soustředí sedmadvacetiletý vinař Petr Štěpánek z Mutěnic. Podle něj tajemství dobrého vína spočívá především v kvalitních hroznech a v jejich následném vhodném zpracování.Foto: Archiv

Vinařství Štěpánek obhospodařuje tři hektary vlastních vinic a každoročně vysazuje nové. Většinu hroznů, které zpracovává, nakupuje od stálých dodavatelů. Ročně vyprodukuje přibližně sto tisíc lahví přívlastkových vín.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
V rodině máme dlouholetou vinařskou tradici, takže jsem k tomuto povolání měl vždy blízko. Po vystudování Vinařské školy ve Valticích jsem se pěstování hroznů a výrobě vína začal věnovat naplno.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Tajemství dobrého vína začíná již ve vinici. Tam je potřeba vypěstovat kvalitní surovinu, samozřejmě s ní pak umět dále vhodně pracovat a využít naplno potenciál sklizených hroznů.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Žádná zásadní pravidla ve vinařství nezavádím. Při výrobě se spoléhám hlavně na své smysly.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
To je různé. V době vinobraní, kdy musím denně kontrolovat kvasící mošty, toho vypiji celkem dost. Ale jinak si dám tak tři lahve kvalitního vína týdně.

Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?
Zpravidla si dopřávám bílá nebo růžová vína. Mám ale rád všechny typy od suchých až po sladká, která tvoří převážnou část našeho sortimentu. V zimním čase nezapomínám ani na dobrá červená vína.

Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?
Myslím, že v kvalitní restauraci by zájemcům měl dobře poradit vyškolený personál. Jsou jistá pravidla, kterými se má člověk řídit. Je jich celá řada. K hovězímu masu se určitě hodí těžké červené víno. K rybám naopak doporučuji lehké a svěží.

Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?
V mém jídelníčku nesmí chybět rybí speciality. K nim si rád dám skleničku Ryzlinku vlašského.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle zažívám, když naše víno lidem chutná. Vždy je pro mne potěšením, pokud se k nám zákazníci vracejí a doporučují nás svým přátelům.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Těší mě každý úspěch na prestižních výstavách a soutěžích, ať už je to v České republice, nebo v zahraničí.

Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?
Mou velkou motivací je úspěch na nejprestižnějších světových soutěžích vín. Chci, aby o našem vinařství bylo slyšet i ve světě.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Stěžejní vína vyrábíme z tradičních odrůd (ryzlinky, Chardonnay, rulandské), ale nebráním se i novějším odrůdám, jako je například Hibernal. Letos jsme začali zpracovávat i hrozny Děvínu. Při výrobě rád kombinuji tradici s moderními prvky.

Kterého ze svých konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Snažím se prosazovat na trh vína s nižším obsahem alkoholu a se zbytkovým cukrem. Je to zcela jiný směr, než kterým jde většina českých vinařů. Takže konkurenci zatím nijak zvlášť nepociťuji. Proto také často hledám inspiraci v zahraničí.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Nedávno jsem se oženil a zatím nemám žádné děti. Do budoucna bych určitě rád viděl vyrůstat svého syna popřípadě dceru ve vinařském prostředí. Budu nadšený ze zájmu mých dětí o vinici a výrobu vína. Ovšem určitě je nebudu do ničeho nutit, rozhodnutí o jejich budoucím povolání nechám jenom na nich.

Autor: Jiří Kosík

9.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Plavecký areál Klíše.
33

Dotační úřad chce po Ústí vrátit čtvrt milionu za halu na Klíši

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
2 8

Národní galerie zavřela! Údajně kvůli ochrance

Jaro se hlásí o slovo, příští čtyři týdny budou nad průměrem

Následující čtyři týdny by měly být teplotně nadprůměrné. Už příští týden se bude průměr maximálních denních teplot pohybovat okolo deseti stupňů Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Srážkový úhrn by se v březnu neměl nijak výrazně odchýlit od dlouhodobého průměru, který je 40 milimetrů.

DOTYK.CZ

Města duchů. Navštivte reálná místa, kde vám může jít i o život

Pokud jste viděli film o Jamesi Bondovi Skyfall, pak si jistě vybavíte scénu, kdy hlavní záporná postava Raoul Silva nutí agenta 007 sestřelit z hlavy jeho milenky panáka alkoholu. To vše mezi betonovými ruinami budov, ze kterých snad mrazí ještě více, než ze samotné scény. Nejde však o počítačem vytvořené kulisy. Hašima, opuštěný ostrov u břehů Japonska, skutečně existuje. Stejně jako další „města duchů" po celém světě. Tady jsou některá z nich.

Nízké daně podle ANO? Pohádka, tvrdí ODS

Sněmováni vládního hnutí ANO probíhá jako idylická slavnost. Andrej Babiš vyzval k jednotě a akčnosti celého týmu, čehož se delegáti drží. Momentálně vystupují ministři za ANO s projevy, které jsou přehlidkou úspěchů, jež mají ve svých resortech za sebou.

Nechtěné olympiády? Evropa dává od sportovního svátku ruce pryč

Tento týden je to půl roku, co se Rio de Janeiro okázalým závěrečným ceremoniálem loučilo s letní olympiádou. Vzduchem vanuly úsměvy, temné brazilské nebe rozblýskal pestrobarevný ohňostroj a představitelé Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se spokojeně plácali po ramenou, jak celá mamutí sportovní akce nakonec dopadla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies