VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Vinaři představili unikátní burčákomat

Valtice - Tajné testy předcházely představení nového patentu burčákomatu. Nápad si mohli lidé prohlédnout v pátek.

10.9.2010 2
SDÍLEJ:

Burčákomat vinařské firmy Chateau Lednice.Foto: DENÍK/Eliška Windová

Přinést si domů vinný mošt a pozorovat, jak z něj vzniká burčák. Takovou radost už nebudou mít pouze vinaři, ale každý, kdo si mošt načepuje ze speciálního přístroje. Burčákomatu. S převratnou novinkou přišlo vinařství Chateau Lednice, které na svůj stroj dokonce získalo patent.

„Nápad vznikl na území Mendelovy univerzity v Lednici. Efekt spočívá v tom, že připravíme tvrdě odkalený základový burčák, tedy mošt. Tím odstraníme veškeré těžké kovy, která by tam mohly být z postřiků. Pak přidáme kulturní zákvas podle jednotlivé odrůdy a znovu se všechno podchladí. Mošt tedy vůbec nepustíme do teploty nad pět stupňů Celsia,“ přiblížil ochlazovací princip jednatel firmy Jindřich Sobota.

Tajnosti

Jak dodal, nerezový chladící přístroj existuje už rok. Vinaři jej ovšem tajili. „Zkoušeli jsme jej celou minulou sezonu, ale v Jablonci nad Nisou,“ přiznal s úsměvem Sobota s tím, že kouzlo podchlazení burčáku už znají mnozí vinaři řadu desetiletí.

„Každý, kdo chce zažít krásný večer, měl by si svůj vrchol s burčákem prožít doma. Takže pokud si lidé koupí podchlazený burčák, mohou si sami počkat na burčákový vrchol, na nějž mnozí vinaři čekají až do rána ve sklepech,“ poradil a podotkl, že pak si může každý burčák vychutnat podle toho, jak jej má rád.

Na burčák z automatu se stojí fronty

Burčákomat chce firma postupně rozmístit asi na dvaceti místech v České republice. „Dokonce se nám stalo, že stojí vedle mlékomatu. Tam fronta nebyla, u nás obrovská,“ podotkl s radostí Sobota.

Burčákomaty však budou nejspíše v provozu jen asi dva měsíce v roce, kdy do nich vinaři budou dodávat jednotlivé odrůdy. Sobota však nevyloučil, že by bylo možné načepovat si mošt časem třeba i na Vánoce.

Autor: Eliška Windová

10.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies